23 Bře 09 15 Zář 17

Tuberkulóza pod kontrolou? Rozhodně ne

Mnozí lidé v rozvinutých zemích považují tuberkulózu (TBC) za nemoc minulosti. Ještě v 80. letech si experti mysleli, že tuberkulóza by mohla být eliminována během desetiletí. Tuberkulóza byla zdánlivě pod kontrolou.

Antibiotika, vyvinutá kolem roku 1940, se zdála být v léčbě této nemoci efektivní. A pokud byla strategie DOTS[1] zavedená Světovou zdravotnickou organizací (WHO) správně a efektivně nasazována, byli političtí představitelé přesvědčeni, že jednoho dne bude tuberkulóza jenom „metlou minulosti“.Vzhledem k asi 9 milionům nových případů ročně dnes mezinárodní společenství připouští, že TBC je daleko od porážky.

Tuberkulóza byla v roce 2006 odpovědná za 1,7 milionů obětí, což je téměř pět životů za minutu. Většina případů TBC se přitom vyskytuje v rozvojových zemích, 22 zemí nese břemeno 80% všech případů TBC. Plná třetina světové populace je pak infikována a nosí v sobě tuberkulózní bacil.

Horší je, že tato „nemoc minulosti“ se vrací s novými tvářemi, které napínají současné metody diagnostiky a léčby až na samu hranici jejich možností. Rychlé šíření TBC mezi lidmi nakaženými HIV, spojené se vznikem a rozšiřováním forem nemoci rezistentních vůči většině běžných léků, vedou k situaci, kdy se tuberkulóza vymyká kontrole. Svět se nyní probouzí do skutečnosti, kdy se TBC vynořila znovu jako závažná hrozba.

TBC poháněná epidemií HIV/AIDS

Vůči tuberkulóze jsou obzvláště zranitelní lidé nakažení virem HIV. Kvůli tomu se také rapidně zvýšil výskyt TBC v zemích postižených epidemií HIV, obzvláště pak v subsaharské Africe. V zemích charakterizovaných vysokým výskytem HIV se za posledních 15 let počet případů TBC téměř ztrojnásobil. Odhaduje se, že např. v Jihoafrické republice je až 44% nově objevených případů TBC spojeno s koinfekcí HIV. V celosvětovém měřítku je to kolem 8%. V rozvojových zemích je TBC hlavní příčinou úmrtí lidí infikovaných HIV.

Globální šíření rezistentních forem nemoci

Velké obavy rovněž způsobuje výskyt a šíření forem tuberkulózy, které jsou rezistentní vůči standardním lékům používaným v léčbě TBC. Rezistence vůči jednotlivým lékům je výsledkem přirozeně se vyskytující genetické mutace mykobakterií. Nesprávnou, přerušovanou či opakovanou léčbou však vzniká rezistence vůči několika různým lékům najednou. WHO odhaduje, že každoročně se ve světě objeví téměř 490 000 nových případů multirezistentní tuberkulózy (MDR TBC) a tento výskyt se zvyšuje v tak rozdílných zemích, jako jsou Peru, Jihoafrická republika, Čína nebo Indie. Ročně si MDR TBC vyžádá na 120 000 obětí.

Znásobené výzvy

Diagnostika, léčba a prevence tuberkulózy citlivé na léky jsou velmi náročné. Mnohem větší zdravotnické výzvy však přináší nakládání s tuberkulózou u pacientů s rezistentní formou nemoci či u pacientů s HIV. V dokumentu Tuberculosis: New Faces of an Old Disease (Tuberklulóza: Nové tváře staré nemoci) ilustrují Lékaři bez hranic konfrontaci s novými formami TBC a s těžkými výzvami, kterým čelí při léčbě pacientů s rezistentní TBC a pacientů koinfikovaných TBC a HIV. Zároveň ukazují na meze svých možností, související s dlouhodobým opomíjením výzkumu a vývoje nových a lepších vakcín, diagnostických prostředků i léků.

Lékaři bez hranic léčí tuberkulózu od začátku své činnosti více než 30 lety. Dnes léčí pacienty v 31 zemích, často ve spolupráci s místními zdravotnickými orgány a v nejrůznějších prostředích, od slumů ve městech až po venkovské oblasti, vězení nebo uprchlické tábory.


[1] DOTS: Directly Observed Treatment short-course (WHO 1995, Přímo kontrolovaná krátkodobá terapie).

{{{ labels.morehistories }}}