Afghánistán: Pomáháme matkám rodit bezpečně

Zukia* (21) žije v afghánské provincii Chóst, která hraničí s pakistánskými kmenovými územími. Když byla v prvním měsíci těhotenství, zabil jejího muže výbuch bomby v Kábulu. Zukia zůstala sama se dvěma dětmi a třetím na cestě. Říká: „Bojím se rodit doma. Některé ženy z naší vesnice tak rodí, ale pokud jim nevyjde placenta, mohou zemřít.“

Obrovské zdravotní potřeby

Zdravotní potřeby v Chóstu jsou obrovské, tamní míra mateřské úmrtnosti je obzvlášť vysoká. V oblasti, kde žije Zukia, je jen několik zdravotnických zařízení. Poblíž místa, kde bydlí, jsou dvě malé soukromé kliniky, nemá v ně ale velkou důvěru. Své dvě děti porodila na jiné soukromé klinice, vzdálené několik hodin cesty. Za porody tam musela zaplatit 4 a 5 tisíc afghánských rupií.

Teď, když ovdověla, je to pro ni už příliš drahé. Proto přišla porodit své třetí dítě do porodnice Lékařů bez hranic, která poskytuje bezplatnou péči o matky i novorozence.

Osudná cesta

Chóst má svou veřejnou všeobecnou nemocnici na okraji města. Přístup do ní ale ztěžuje velká vzdálenost a drahá doprava. Ženy z tradičněji založených komunit tam navíc odmítají chodit z důvodu, že tamější chirurgický personál tvoří muži. Lékaři bez hranic v březnu 2012 otevřeli v centru města zařízení, kde pracuje personál složený pouze z žen.

Provincii Chóst těžce zasáhl více než desetiletý konflikt v Afghánistánu. Cesty, kterými se musí pacienti jako Zukia vydávat, aby se dostali ke zdravotní péči, nejsou bezpečné.

„Do porodnice Lékařů bez hranic jsem se vydala až za dne, protože v noci to bylo příliš nebezpečné,“ vysvětluje. „Tam, kde žiju, se hodně bojuje a celou noc je slyšet střelba. Bydlíme nedaleko hranice s Pákistánem. Lidé jsou tam tak chudí, že nemají jinou možnost než cestovat hodiny nebo celé dny, aby se dostali do podobného střediska, kde je bezpečno a je tam k dispozici bezplatná péče.“ Délka takové cesty může způsobit fatální komplikace matce i dítěti.

© Vivan Lee/MSF - Pediatrička Johanna Thomson při péči o novorozence v porodnici Lékařů bez hranic v afghánském Chóstu.Potřeba kvalitní bezplatné zdravotní péče

Lékaři bez hranic se proto zaměřují na péči o těhotné ženy a novorozence, kterou na rozdíl od jiných tamních zařízení poskytují bezplatně. Mají i kapacity pro chirurgické zákroky v případě porodních komplikací. Cílem kliniky je zlepšit v provincii zdravotní péči, aniž by se duplikovala péče poskytovaná jinými místními zařízeními. Lékaři bez hranic v této nemocnici s 56 lůžky měsíčně asistují u zhruba 1.000 porodů. U pětiny z nich se přitom jedná o porody s komplikacemi.

Afghánistán nutně potřebuje kvalitní a nestrannou humanitární pomoc. V provinciích jako Chóst, které konflikt přímo zasáhl, omezují bezpečnostní rizika možnosti humanitárních organizací poskytovat efektivní pomoc.

5.500 porodů

I porodnice v Chóstu měla ze začátku problémy. V dubnu 2012, jen šest týdnu po jejím otevření, došlo v areálu nemocnice k výbuchu, který zranil sedm lidí. Lékaři bez hranic přerušili veškeré své aktivity a porodnici na osm měsíců zavřeli. Během nich museli znovu vyhodnotit situaci a posílit své vazby s důležitými lokálními aktéry, aby zajistili větší podporu ze stran místní komunity a politických a náboženských autorit v oblasti.

Od znovuotevření porodnice 29. prosince 2012 tu týmy zdravotníků asistovaly u porodu 5.500 žen. Zukia bude zanedlouho další z nich. „Už cítím stahy. Začalo to před čtyřmi dny a je to čím dál těžší. Požádala jsem  lékařky a porodní asistentky o císařský řez, protože už to déle nesnesu. Bojím se komplikací, řekly mi ale, že všechno probíhá normálně.“ O několik hodin později porodila Zukia bezpečně své třetí dítě.

---
*Jméno bylo změněno pro zachování pacientčina soukromí.