Africká konference o AIDS: Lékaři bez hranic vyzývají k rozšíření financování léčby HIV

ADDIS ABEBA / PRAHA, 5. prosince 2011 – Při příležitosti včerejšího zahájení Africké konference o AIDS v etiopské Addis Abebě mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic upozornila, že boj s HIV v subsaharských zemích je vážně ohrožen těžkou finanční krizí, do níž se dostal Globální fond pro boj proti AIDS, TBC a malárii.

Globální fond čelí nedostatku financí na programy boje proti HIV/AIDS v době, kdy poslední vědecké poznatky ukazují, že včasná a masově rozšířená léčba HIV nejen zachraňuje životy, ale také dramaticky omezuje další šíření viru mezi lidmi.

Na africkém kontinentu jsou země s nejvyšším výskytem HIV na světě, které se současně vypořádávají s nejtěžšími sociálními a ekonomickými dopady pandemie. Mezinárodní konference o AIDS a sexuálně přenosných nemocech v Africe (ICASA) je hlavním setkáním vědců, zdravotníků a politiků o pandemii AIDS, která nepřestává pustošit kontinent.

„Současný pokrok v léčbě HIV a rozšíření její dostupnosti na polovinu těch, kteří ji potřebují, ukazují správným směrem,“ uvedla Dr. Leslie Shanks, zdravotnická ředitelka Lékařů bez hranic. „To vše ale ztratí smysl, pokud se nenajde dost peněz na uskutečnění politických slibů, kterých jsme byli svědky. Všechny vlády by měly poskytnout finance na další rozšíření léčby, která zachraňuje životy a současně omezuje další šíření viru.“

Předminulý týden Globální fond oznámil své rozhodnutí zrušit kvůli nedostatku finančních zdrojů nejnovější grantové kolo pro zdravotnické projekty a uvedl, že k dalšímu kolu nedojde před rokem 2014. Náhradní plán v podobě tzv. Přechodného finančního mechanismu umožní pouze pokračování existujících programů a nepokryje tedy rozšiřování léčby HIV či rezistentních forem tuberkulózy pro nové pacienty. 

Toto rozhodnutí přichází v době, kdy se již dva roky celosvětově snižují prostředky na boj proti HIV, což už nyní vážně ohrožuje pokračování léčby pro mnoho pacientů, stejně jako plány na její další rozšiřování pro statisíce dalších, kteří žijí s HIV.

Lékaři bez hranic vyzývají správní radu Globálního fondu, aby poskytla novou příležitost pro udělování grantů a svolala krizovou dárcovskou konferenci ještě před Mezinárodní konferencí o AIDS v červenci 2012 ve Washingtonu, USA.

Letošní rok přitom přinesl zásadní politická prohlášení a přísliby: setkání vlád na červnovém summitu OSN k HIV/AIDS vedlo k závazku rozšířit do roku 2015 léčbu HIV na 15 milionů lidí a vláda USA se při příležitosti Světového dne boje proti AIDS (1.12.) zavázala zpřístupnit do dvou let léčbu pro další dva miliony nemocných. To jsou důležitá rozhodnutí v situaci, kdy je ohroženo globální financování boje proti HIV/AIDS. Avšak bez zajištění potřebných finančních zdrojů nebudou moci být realizována. Je třeba zajistit dostatek financí pro Globální fond a současně dotčené vlády musí začít jednat, aby zabránily nedostatku financí a pomohly rozšířit léčbu a zvrátit tak epidemii HIV/AIDS.

„V zemích, kde působíme, jsme už zaznamenali přímé dopady finanční krize,“ řekla dále Dr. Shanks. „Některé země musely omezit počet lidí, kteří mohou začít s léčbou, jiné musely odložit zavedení nových léčebných protokolů a další důležité plány s velkým dopadem na epidemii.“ 

Lékaři bez hranic budou na konferenci ICASA prezentovat výsledky terénního výzkumu, který kvantifikuje a dokumentuje důsledky nedostatku financí v afrických zemích během posledních dvou let. Kromě toho také seznámí s výsledky výzkumu týkajícího se oportunistických infekcí zhoršujících stav lidí žijících s HIV/AIDS v Africe, jako je např. tropická viscerální leishmanióza či kryptokoková meningitida. Nedostatek financí na boj proti AIDS se projeví i v této oblasti.

Ke stažení: dokument Lékařů bez hranic Reversing AIDS? How advances are being held back by funding shortages

Více informací o konferenci ICASA: www.icasa2011addis.org