Blog z Konga: Bezpečný úkryt

20. Leden 2015

Každý den se v našem městečku děje něco nového. Náš výjezd do hor byl tento týden dvakrát zrušen z bezpečnostních důvodů. Ve čtvrtek ráno nás kolem šesté vzbudil zvuk výstřelů. Bylo to více nahlas, než je běžné. Všichni expati i s našimi hlídači a řidiči se napěchovali do úkrytu. Je to dost nepohodlný malý prostor pod našimi schody chráněný betonem a pytli s pískem.

V úkrytu máme komunikační vybavení a tak jsme mohli zůstat ve styku s hlídači v naší kanceláři a ve zdravotním středisku. Mnoho členů místního personálu se také schovalo v úkrytu v kanceláři.

Zjevně došlo k tomu, že skupina vojáků nedostala zaplaceno.  Proto se rozhodli vyplenit několik domů ve vesnici. Vojenská policie a místní obyvatelé se je snažili zahnat střelbou a házením kamenů. Přestřelka trvala tři hodiny. V nemocnici jsme přijali 12 postřelených lidí. Krátce poté, co střelba utichla, se život na ulicích vrátil do svých kolejí. Místní DJ na ulici pustil hlasitou hudbu, děti si začaly hrát a matky vyrazily na trh. Nejsem si jistá, jestli je to odolností místní komunity, nebo jde spíš o způsob emocionálního odtržení a boje se stresem.

Stalo se i pár veselejších příhod. Claudio a jeho tým osvětových pracovníků sehráli představení, ve kterém předváděli problémy spojené s domácím násilím, alkoholismem a znásilněním. Dívala jsem se, jak hrají v jednom z táborů pro vysídlené osoby poblíž našeho komplexu. I když bylo teprve sedm ráno, přišla spousta diváků. Claudio přesvědčivě podával svou roli ve svahilštině. Byla to živá podívaná a do hry se zapojovalo i publikum. Hrdinové sklidili aplaus a padouši pískot. Jeden z nejstarších zástupců tábora mával holí na „opilého“ herce a křičel „Lidé jako ty nesmí do našeho tábora…dávejte si pozor na povětrné ženy…vždy jen vezmou peníze a utečou vám!“

Jsme všichni trochu unavení. Většina týmu odešla hrát fotbalový zápas do Mwesa. A já tenhle víkend plánuji trochu práce na zahradě a v kuchyni.

Čtěte více o situaci v Demokratické republice Kongo a konfliktu v provincii Severní Kivu.


Angeline je rodinná lékařka z Anglie, která je v současnosti na misi s Lékaři bez hranic ve městě Kitchanga v provincii Severní Kivu v Demokratické republice Kongo. Projekt poskytuje pohotovostní péči ve dvou táborech pro vysídlené osoby ve městě a zajišťuje provoz tří zdravotních center v nedostupných oblastech v horách okolo Mwesa. Angeline je na své druhé misi s Lékaři bez hranic. Na projektu je s ní i její přítel Claudio, který zodpovídá za oblast péče o duševní zdraví.

Čtěte blog Angeliny v angličtině.