Blokáda pásma Gazy: obavy z omezení zdravotní péče

Zesílení blokády pásma Gazy v posledních dnech značně omezilo zásobování obyvatelstva. Týmy Lékařů bez hranic pokračují ve svých aktivitách, obávají se však dramatického nedostatku léků, rozvratu nemocniční péče a omezení přístupu ke zdravotním službám.

V reakci na palestinské raketové útoky na území Izraele a po vojenských operacích a leteckých útocích izraelské armády uvalil Izrael na pásmo Gazy masivní blokádu. 18. ledna 2008 byly pro přepravu zboží a paliv uzavřeny všechny přechody mezi Izraelem a pásmem Gazy. Mezitím byla blokáda částečně zmírněna a uvolněna pro omezené dodávky paliv a životně důležitých zdravotnických materiálů.


Zachování našich lékařských a psychosociálních aktivit


Lékaři bez hranic pokračují v poskytování psychologické, lékařské i sociální pomoci, stejně jako pooperační péče. V únoru bude rovněž zahájen nový pediatrický program na severu pásma Gazy.


Lékařské týmy v Gaze byly v uplynulých dnech v pravidelném kontaktu s místními nemocnicemi a zjistily, že trpí značným nedostatkem zdravotnických zásob. Chirurgické zákroky nejsou s výjimkou akutních operací možné a zdravotnická střediska musela omezit své aktivity. Lékaři bez hranic dají zdravotnickým zařízením v případě nutnosti k dispozici nouzové zásoby léků a obvazového i dalšího materiálu.


„Kvůli rozsáhlému omezení dodávek elektřiny a paliv jsou nemocnice stále více závislé na záložních generátorech. Postižena jsou všechna zdravotnická zařízení, zvláště ta zaměřená na akutní péči, např. operační sály, pohotovost a jednotky intenzivní péče,“ vysvětluje Duncan, vedoucí mise Lékařů bez hranic. Naše zařízení se připravují na větší příliv pacientů, ačkoli mohou uspokojit pouze malou část jejich potřeb.


Současná blokáda pásma Gazy dále zostřuje už tak vážnou situaci, především v oblasti zdravotnictví. Lékaři bez hranic mají velké obavy z dopadu, který především na místní nemocnice blokáda bude mít.