Bojujeme prohranou bitvu?

22. Leden 2015

Lékaři bez hranic poukazují na to, že léčba rezistentní tuberkulózy je úspěšná pouze asi v polovině případů, a varují před dopadem TBC v oblastech se silným rozšířením HIV.

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic publikovala alarmující zprávu, která uvádí, že léčba multirezistentní formy(MDR) tuberkulózy (TBC) je úspěšná jen asi v polovině případů, i když probíhá v optimalizovaných podmínkách. Zdravotníci nemají proti chorobě velkou šanci, protože vývoj nových léků a způsobů diagnostikace je naprosto nedostačující. Najde se však i mnoho pacientů, u kterých se při probíhající léčbě objeví extenzivně rezistentní TBC (XDR). Situace je zvláště alarmující v případech, kdy jsou pacienti nakaženi zároveň TBC a HIV.

“Když se u pacienta projeví odolnost proti běžně používaným lékům, jsme nuceni se vracet ke starším typům léků, které jsou méně efektivní”, říká Dr. Jessica Adam, lékařka v programu v Uzbekistánu. “To znamená mnohem delší a dražší léčebný proces. Cena léčby 1 pacienta může dosáhnout až 15000 USD. Zároveň se jedná o velmi toxické léky s mnoha vedlejšími účinky”.

Od roku 1999 Lékaři bez hranic investovali značné prostředky do programu na léčbu 570 pacientů trpících multirezistentní TBC v Armenii, Abchazii, Gruzii, Kambodži, Keni, Thajsku, Ugandě a Uzbekistánu. Přes poskytnutí veškeré možné pomoci dokončilo 18-24 měsíční léčebný proces jen 55% pacientů. Zbylých 45% se dělí na pacienty, kteří zemřeli, ukončili léčbu kvůli vedlejším účinkům, jejichž stav se léčbou nezlepšil, nebo měli jiné problémy v průběhu léčby.

Také diagnostikace multirezistentní TBC je velmi obtížná. Na mnoha místech, kde Lékařibez hranic pracují, není přístup k sofistikovanému vybavení, které je pro stanovení diagnózy potřebné. Ale i za perfektních podmínek trvá tento proces až 8 týdnů. Pro pacienty s TBC/HIV může být tato prodleva rozhodující.

“Představa rychlého rozšíření multirezistentní TBC v oblastech silného výskytu pacientů s HIV/AIDS je hrozivá, přesto však velmi pravděpodobná,” říká Dr. Liesbet Ohler, vedoucí programu v Mathare, chudinské čtvrti blízko Nairobi. “Zároveň probíhající léčba MDR TBC a HIV je neuvěřitelně frustrující kvůli vzájemně se ovlivňujícím lékům a vedlejším účinkům vznikajícím jejich kombinací. Odstrašující je už i počet tablet, které musí pacient denně spolknout . S výbavou, kterou dnes máme, bojujeme s TBC prohranou bitvu.”

Epidemie extenzivně rezistentní TBC, která propukla loni v Jižní Africe, roznítila celosvětový zájem o tento problém a ukázala nutnost hledání jeho řešení. Je potřebné, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) převzala vedení při hledání nových strategií v boji s TBC.

Přes naléhavost situace, současný výzkum nedrží krok s potřebou lepších testů, léků a vakcín. Analýza výzkumu a vývoje léků provedená Lékaři bez hranic ukázala, že žádný z produktů, které jsou v současnosti vyvíjeny, nebude schopen dramaticky zkrátit léčbu.  Vývoj nových diagnostických postupů je stejně neuspokojivý, testy jsou nespolehlivé a těžko použitelné ve zhoršených podmínkách. Na léčbu a výzkum TBC je ročně použito 206 milionů USD, ale částka nutná ke zlepšení situace je odhadována na 900 milionů USD.

“Multirezistentní a extenzivně rezistentní TBC poukazují na selhání naší snahy potlačit TBC. Zoufale potřebujeme účinější prostředky a potřebujeme je hned teď, už nelze čekat”, říká Dr. Tido von Schoen-Angerer, ředitel kampaně za přístup k základním lékům, vedené Lékaři bez hranic. “Neznáme vhodné řešení, ale to není důvod ke stagnaci. Důležitým krokem je začít testovat právě vyvíjené léky přímo na pacientech s multirezistentní formou TBC. To by byl nejrychlejší způsob jak zjistit, zda je nové složení účinné pro pacienty s běžnou TBC a jestli zlepší léčbu i pro pacienty s multirezistentní TBC.V současnosti pouze jedna společnost zabývající se vývojem léků uvedla, že bude provádět i multirezistentní zkoušky, zatímco ostatní společnosti se tímto směrem nevydávají. WHO by měla zajistit provádění těchto zkoušek.

Lékaři bez hranic v současné době léčí přes 20.000 lidí s TBC ve vice než 40 zemích.