Bulharsko: Lékaři bez hranic pomáhají syrským uprchlíkům v táborech, kam přichází zima

V roce 2013 přišlo do Bulharska 10.000 migrantů a uprchlíků, většinou ze Sýrie. Nečekaný příliv velkého počtu lidí dolehl na místní úřady, které musí hledat kapacity, aby příchozím zajistily odpovídající přístřeší a zdravotní péči. Když Lékaři bez hranic zjistili, jak příšerné podmínky panují v přijímacích uprchlických centrech v hlavním městě Sofii a v provizorních táborech na jihu země, začali poskytovat zdravotní péči v nejhůře obyvatelných táborech. Carla Peruzzo, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v Bulharsku, vypovídá o tamní situaci.

V Sýrii stále zuří válka a uprchlíci se do Evropy dostávají čím dál obtížněji. Neustále přibývá těch, kteří hledají útočiště právě v Bulharsku.

Lidé žijí v přeplněných táborech, které nejsou dostatečně vybavené, aby dokázaly pojmout tak obrovský počet migrantů a uprchlíků. Pomalu začíná zima, na kterou se tábory musí také připravit. Budovy jsou zchátralé a potřebují opravit. Sprch a záchodů není dostatek a přístup k teplé vodě nebo kuchyňským zařízením je velice omezený.

Bulharské úřady se zapojily do rozsáhlých snah o renovaci center, která sídlí ve starých opuštěných budovách. Stany, ve kterých lidé musí žít, se snaží nahradit kontejnery. Pro úřady, jejichž zdroje se ztenčují, je ale velkou výzvou reagovat na všechny potřeby lidí. Bulharsko není bohatá země a zdejší lékaři a sestry mají nízké platy. Těch pár, kteří mohou, spolupracuje s Lékaři bez hranic v troše zbylého volného času.

Život v přelidněných centrech se špatnými hygienickými podmínkami, kde se nedostává záchodů a sprch, způsobuje nemoci, s jakými se obvykle v takových situacích setkáváme. Pacienty trápí průjmy nebo kožní a oční infekce. Obáváme se, že až zima udeří naplno, přibyde mnoho případů zápalu plic. Pro lidi v táborech je velice těžké udržovat dobrou osobní hygienu. Jen udržet se v teple je obrovský problém. Teploty tu v noci padají na -10°C i níže. Pokoušíme se zlepšit podmínky zdejších obyvatel, jak jen můžeme, a informovat je, jak mohou pečovat o svou osobní hygienu i v takovém prostředí.

Přicházejí k nám také pacienti s komplexnějšími potřebami. Přijali jsme například 17letou dívku se vzácnou srdeční poruchou. Její jedinou šancí je transplantace srdce, kterou ale Lékaři bez hranic nemají možnost provádět. Je to velice složitý případ. Dívka v současné době užívá velice drahé léky, které si ale nemůže dovolit, proto jí je poskytujeme zdarma. V táboře ale nemůže přežít. Shromáždily jsme tedy její lékařské záznamy a požádali jsme agenturu OSN pro uprchlíky, aby ji zařadila jako vysoce zranitelnou osobu, která potřebuje speciální péči.

Jsme svědky i toho, že jsou lidé extrémně stresovaní a potřebují psychologickou podporu. Nejdřív museli před válkou uprchnout ze svých domovů a teď žijí ve strachu, že už se nebudou moci vrátit zpátky. Tihle lidé přišli o všechno. Někteří přicházejí se symptomy nemocí a prosí o léčbu, i když jsou vlastně fyzicky v pořádku. Dnes k nám jedna žena přišla třikrát pokaždé s jiným problémem a nakonec se prostě zhroutila. Lidé hledají záruku, že se o ně někdo postará. Proto náš tým Lékařů bez hranic brzy posílí také psycholog, aby poskytl lidem duševní podporu.

Do Bulharska jsme přišli v pravou chvíli. Je nezbytné, aby se všichni lidé v táborech mohli dostat ke zdravotní péči, kterou potřebují. Bulharské úřady se skutečně snaží zlepšit jejich životní podmínky, je toho ale stále spousta, co je třeba udělat. Uprchlíkům a migrantům musí být zaručeny alespoň minimální standardy životních podmínek.