Burundi / Kabezi: Holčička se jménem “Dobré zprávy”

Mary Nicizanye je jednou z tisíce žen, kterým se dostalo pomoci v porodnickém středisku Lékařů bez hranic v Kabezi. Kapky potu jí stékají po krku, ale její oči září. Mary Nicizanye sedí na oddělení ve středisku Lékařů bez hranic v Kabezi, jižně od Bujumbury, hlavního města Burundi. Jsou to již čtyři dny, co porodila holčičku. Mary byla před porodem hospitalizovaná z důvodu vážné podvýživy. Jako všechny ostatní ženy v porodnickém středisku sem byla převezená jednou ze tří sanitek Lékařů bez hranic z jejího místního zdravotnického zařízení, protože jí tam nemohli poskytnout potřebnou krevní transfuzi.

Novorozená holčička spí v matčině klíně. Je zabalená do barevné látky poskytnuté porodnickým střediskem. Když se narodila, byla chudokrevná a měla podváhu. Hodně zvracela, ale už je na tom o mnoho lépe. Mary se také cítí lépe. Její rty znovu získaly barvu a otok na nohou zmizel, takže může dneska opět začít chodit. „Kdyby nebylo Lékařů bez hranic, mé děti by neměly matku,” říká Mary, která má celkem pět dětí.


Dnes je zde také babička, Maryina matka. Byla to ona, kdo přivedl Mary do zdravotnického střediska. Jako ostatní babičky se stará o svoji dceru a vaří pro ni jídlo, které poskytlo středisko v Kabezi.

Mary je šťastná za pomoc při porodu její dcerky a léčbu. Neví ale, co čekat po svém návratu domů. Poté, co onemocněla, s ní její muž nechtěl mít nic společného. On neví, že je v Kabezi a že porodila. Mary a její matka jsou ale šťastné, že je holčička živá a zdravá. Daly jí jméno Nduwakeza. V místním jazyce Kirundi to znamená “Dobré zprávy”.