Burundi / Kabezi: Každý měsíc více než 200 narozených dětí

Těhotenství a porod představují v Burundi veliké riziko. Statistiky úmrtí matek a novorozeňat jsou děsivé. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je míra mateřské úmrtnosti 1 100 na každých 100 000 živě narozených dětí a novorozenecká úmrtnost je 41 na 1 000 živě narozených dětí. Proto Lékaři bez hranic od roku 2008 vedou centrum pro porodnické případy ve městě Kabezi, jižně od hlavního města Bujumbura, a zdarma zde poskytují specializovanou zdravotní péči pro ženy během těhotenství a porodu. Průměrně je v centru ošetřeno 250 žen měsíčně.

Každý měsíc se zde narodí více než 200 dětí. Cílem projektu je snížení mateřské úmrtnosti,” vysvětluje porodní asistentka Lékařů bez hranic Ann van Haver. „Většina žen, které zemřou v důsledku těhotenství, umírá během porodu nebo v prvním týdnu po porodu. Proto poskytujeme potřebnou péči a léčíme ženy s porodními komplikacemi.”

Středisko se potýká s mnoha různými komplikacemi, jako např. dlouhými porody, krvácením před i po porodu a preeklampsií (onemocnění placenty, jejíž symptomy zahrnují nebezpečně vysoký krevní tlak). Jestli již žena někdy podstoupila císařský řez, je zde riziko, že se jizva během porodu roztrhne. Všechny tyto potenciální komplikace ukazují, že je důležité převést ženu do střediska, kde mohou pracovníci v případě problémů zasáhnout.

Některé děti, které se ve středisku narodily, přišly na svět předčasně. „Pro péči o ně používáme, kromě jiných, tzv. „klokaní“ metodu, kdy je dítě těsně zabalené k matčině hrudi. Tělesný kontakt poskytuje dítěti teplo a funguje téměř jako inkubátor. Zároveň je to pro dítě uklidňující a stimuluje produkci mateřského mléka,” dodává Ann van Haver.

Nepřetržitá ambulance

Středisko Kabezi nabízí služby pro téměř 600 000 lidí. Ženy jsou přiváženy z místních zdravotnických center do Kabezi sanitkami Lékařů bez hranic, které jsou v pohotovosti 24 hodin denně. Kvůli špatným silnicím zůstávají některá odlehlá zdravotnická centra po setmění nepřístupná. Ženy, u kterých hrozí riziko porodních komplikací, jsou proto přemístěny do blízkého zdravotnického střediska s lůžkovým oddělením. To umožňuje v případě komplikací rychlý převoz do Kabezi.

Jedním z důsledků neléčených komplikací během porodu jsou porodnické píštěle. Jedná se o natržení v oblasti mezi vagínou a močovým měchýřem nebo konečníkem či obojím.  Píštěle se objevují v důsledku dlouhotrvajících porodů. Následný nekontrolovatelný únik moči a stolice znamená pro většinu žen s píštělemi vyloučení ze společnosti. Akutní porodnická péče, kterou Lékaři bez hranic poskytují, může vzniku píštělí zabránit.

Odhaduje se, že touto komplikací trpí v Burundi celkem 10 000 žen a každý rok přibývá okolo 1 000 nových případů. Lékaři bez hranic proto v roce 2009 připravili chirurgickou kampaň na léčbu prvních 30 pacientek. Úspěch této kampaně motivoval Lékaře bez hranic k otevření stálé kliniky pro léčbu porodnické píštěle ve městě Gitega ve středním Burundi, kde bude tým schopen léčit přinejmenším 350 žen ročně. Po operaci jsou ženy schopny vrátit se zpět do normálního života a znovu se začlenit do společnosti.

Léčba zdarma pro všechny

Zdravotnický systém v Burundi stále trpí následky občanské války, která zemi sužovala od roku 1993 do roku 2006. Protože zde neexistuje žádný fungující referenční systém pro naléhavé případy a lidé si nemohou dovolit platit za služby, tak pouze přibližně polovina žen v Burundi má během porodu k dispozici školené porodníky. Navíc, akutní porodnická péče není vždy dostupná a kvalita služeb bývá špatná. Proto projekt v Kabezi nabízí akutní porodní péči ženám v provincii zdarma.

Projekt v Kabezi je veden 155 místními pracovníky Lékařů bez hranic za podpory 8 mezinárodních kolegů, jejichž hlavním úkolem je školení a trénink burundských pracovníků.