Čad: Aktivity Lékařů bez hranic v N’Djameně, na východě Čadu a v Kamerunu

Lékaři bez hranic v hlavním městě Čadu N’Djameně podporují místní nemocnici, poskytují zdravotnickou pomoc uprchlíkům v Kamerunu a pokračují ve své práci ve východním Čadu.

Od pondělí panuje v hlavním městě Čadu N’Djameně po víkendových bojích relativní klid. Mezi 2. a 5. únorem ošetřili Lékaři bez hranic v jedné z místních nemocnic 106 zraněných. Dalších 500 zraněných civilistů bylo po vypuknutí bojů přijato ve dvou hlavních nemocnicích ve městě, v Liberté Hospital a ve Všeobecné nemocnici. Avšak do úterý, kdy tyto dvě nemocnice Lékaři bez hranic navštívili, stovky lidí navzdory svému zranění odešly do sousedního Kamerunu a Nigérie a na místě jich tak zůstalo pouhých 100. V Liberté Hospital nyní pracuje Mezinárodní výbor Červeného kříže, zatímco Lékaři bez hranic podporují Všeobecnou nemocnici. Vedle personální podpory (chirurgický tým, anesteziolog, zdravotní sestra a farmaceut) poskytují nemocnici i zdravotnický a chirurgický materiál.


V současnosti v N’Djameně působí 14 zahraničních spolupracovníků Lékařů bez hranic. Na místo byla také z Evropy vypravena dvě nákladní letadla se zdravotnickým a logistickým materiálem a další materiální pomocí.


Pomoc vysídlencům a uprchlíkům


Podle odhadů až 60 000 lidí překročilo hranici s Kamerunem na cestě do Kousseri. Další pak na hranici stále přijíždějí, jejich proud však pozvolna slábne. V nemocnici v Kousseri bylo přijato 82 zraněných. Zdravotnický tým, který tvoří chirurgové, zdravotní sestry a jeden logistik, poskytuje uprchlíkům v oblasti zdravotnickou pomoc, včetně materiální podpory. V úterý do Garouy dorazilo nákladní letadlo s 15 tunami léků a zdravotnického a logistického materiálu. Další tým na místě vyhodnocuje situaci mezi N’Djamenou a Bongorem, kde se nacházejí další uprchlíci. Přesná čísla však zatím nejsou k dispozici.


Situace ve východním Čadu


Přestože některé z týmů v oblasti byly nuceny kvůli nestabilní situaci své počty redukovat, Lékaři bez hranic ve své práci v tomto regionu pokračují, jmenovitě pak ve městech Abéché, Adré, Farchana, Guéréda, Goz Beida, Dogdoré, Iriba a Am Timam. I nadále se starají o primární a sekundární zdravotní péči, psychologickou podporu či zásobování vodou mezi uprchlíky ze Súdánu, stejně jako mezi čadskými vysídlenci, jež vyhnal z domovů současný konflikt. Mezitím situace v táborech zůstává klidná.