Čad: Hlad, záplavy a cholera

Dlouhé sucho následované prudkými dešti zničilo úrodu v Čadu, studně byly zaplaveny a mnoho vesnic bylo odříznuto od světa. Lidé oslabení podvýživou a bez přístupu k čisté vodě jsou obzvláště ohroženi propukajícími epidemiemi cholery.

„Po dlouhém suchu se každý těšil na sezónu dešťů, ale ty letos přišly dříve, než se čekalo, a mnohem silnější,“ říká Oscar Niragira, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Čadu.

Namísto toho, aby oživily vysušenou krajinu a vyprahlá pole, spláchly prudké deště z polí čerstvě zaseté plodiny. Mnoho lidí tak zcela přišlo o zdroj potravin, obživu i zrno pro další zasetí.

Kromě toho záplavy způsobené prudkými dešti odřízly obyvatele od přístupu ke zdravotní péči. Mnoho vesnic v blízkosti projektů Lékařů bez hranic v AmTimanu a Kerfi je ze všech stran obehnáno vodou a nemocní se tak nemohou dostat do zdravotnických zařízení. Lékaři bez hranic v postižených oblastech očekávají nyní prudký nárůst nemocných spolu s tím, jak se cesty a vysychající říční koryta stanou opět průchodnými.

Lékaři bez hranic zaznamenali již před sezónou dešťů rostoucí počet podvyživených. V nadcházejících měsících bude jejich počet pravděpodobně ještě růst, spolu s případy malárie, parazitózy, kožních infekcí a průjmových onemocnění.

„Zjišťovali jsme, jaká je situace v zaplavené vesnici Kishena, asi 10 km od Kerfi,“ říká Niragira. „Viděli jsme tu, že lidé z nedostatku jídla začali jíst i divoké druhy obilovin v buši. Mnoho jejich studní bylo během dešťů zaplaveno nebo zničeno a tak museli pít vodu ze znečištěných zdrojů. Špinavou nepřevařovanou vodu používali na všechno – pití, vaření i mytí.“

V takových podmínkách se velmi snadno může šířit cholera a její výskyt byl už také na různých místech Čadu potvrzen. Od konce června do konce září bylo ve 12 zdravotnických okrscích především ve středu a na západě země zaznamenáno 2.422 případů cholery a 109 úmrtí. Lékaři bez hranic v současnosti reagují na epidemie cholery v N’Djameně, regionu Lac a v Bakoru, kde bylo až dosud s jejich podporou léčeno více než 1.300 pacientů. „Zbudovali jsme na těchto místech ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví centra na léčbu cholery a poskytujeme v nich technickou pomoc, vodu a sanitaci,“ říká dále Niragira.


View Chad in a larger map

Zaplavené studně zvyšují riziko epidemií cholery, stejně jako nedostatek latrín, který nutí lidi vykonávat potřebu v buši. Nicméně i další faktory hrají roli. Alexis Bahati, vedoucí zdravotnického týmu Lékařů bez hranic v Bokoru vysvětluje: „Cholera se v Čadu objevuje sezónně a velké epidemie přicházejí cyklicky. Skutečnost, že nyní je nemocných cholerou více, je způsobena pravděpodobně tím, že deště a záplavy zasáhly lidi, kteří už předtím strádali a byli oslabení. Objevily se tu také epidemie spalniček a roste počet podvyživených, což ukazuje, že imunitní systém mnoha lidí je oslabený – což riziko epidemie cholery jen zvyšuje.“

Výživová situace se zatím nestabilizovala. „Naší největší obavou pro nadcházející měsíce je tzv. hladové období, kdy se čeká na novou úrodu, zatímco ta předchozí je už spotřebována, – to bude delší než obvykle,“ zakončuje Niragira.

Lékaři bez hranic až dosud léčili 27.000 podvyživených dětí, z toho 22.000 s těžkou podvýživou. Mnoho dalších se v příštích týdnech ještě očekává.

Lékaři bez hranic v současnosti provozují výživové programy v regionech Hadjer Lamis, Batha, Guéra Chari Baguirmi, Ouaddai a Salamat, stejně jako v hlavním městě N’Djameně. Od začátku roku bylo do programů přijato více než 27.600 podvyživených dětí.