Čad: Nejistota není alibi pro nečinnost

22. Leden 2015

Praha/Abéché, 2. března 2007. Mezinárodní humanitární organizace Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic pokračuje v poskytování zdravotnické péče, pitné vody a dalších materiálů k zajištění základních životních potřeb pro více než 60.000 vysídlených obyvatel v jihovýchodním Čadu. Lékaři bez hranic současně vyzývají ostatní humanitární organizace k větší angažovanosti v postižené oblasti.

Humanitární organizace konstatují, že nejistota v oblasti jim zabraňuje v realizování jejich humanitárních aktivit. “Bezpečnostní situace ve východním Čadu je vskutku nestálá,” říká Martin Braaksma, vedoucí mise Lékarů bez hranic v Čadu. “Přesto považujeme za povinnost při tak obrovské potřebě humanitární pomoci v naší práci v tomto regionu pokračovat.”

Tisícům vysídlených obyvatel v jihovýchodním regionu Čadu Dar Sila trvale chybí jídlo, přístup k vodě a sanitárnímu zařízení. Tato oblast byla značně postižena nedávným násilím a vysídlením. Zatímco v hlavním městě Goz Beida působí mnoho humanitárních organizací, Lékaři bez hranic jsou na dalších místech často jedinou organizací poskytující pomoc tisícům postižených lidí.

“Například v odlehlé lokalitě Kerfi, 40 kilometrů jižně od Goz Beida, žije vysídlené obyvatelstvo ve velice jednoduchých, provizorních útulcích ze slámy a zoufale potřebuje jídlo, přikrývky, plastové pokrývky na příbytky a hygienické potřeby,” vysvětluje zdravotní sestra Elin Jones z organizace Lékaři bez hranic. “Kromě péče, kterou jim poskytujeme při našich týdenních návštěvách s pomocí mobilních klinik se jim dodnes nedostalo jiné pomoci.”

K nejčastějším zdravotním problémům patří infekce dýchacích cest, průjem a oční záněty – stavy, které jsou úzce spjaty s chudými životními podmínkami. “Vysoký výskyt průjmu poukazuje na nedostatek vody a speciálně na nedostatek pitné vody,” říká Jones. “Viděli jsme take zvýšený počet podvýživených dětí, které patří k nejzranitelnějším skupinám v táboře. Obáváme se, že lidé ztratili schopnost zvládat situaci a po několika měsících života v drsných podmínkách mohou rychle chřadnout.”

V důsledku nedostatku pomoci zvýšili Lékaři bez hranic činnost v regionu. Každý týden ošetří týmy v zdravotnických centrech a s pomocí mobilních klinik v 15 lokalitách regionů Dar Sila a Salamat kolem 1.600 pacientů. Organizace každý den zajišťuje přibližně 200.000 litrů pitné vody pro více než 23.000 lidí a poskytuje základní životní prostředky jako jsou přikrývky, plastové pokrývky, vědra a mýdlo pro přibližně 50.000 vysídlených.

“Ztráty jsou očividné a okamžité, to je důvod, proč lidé potřebují, aby humanitární pomoc přicházela rychle,” vyjádřil Braaksma. “Nedokážeme pochopit proč je reakce jiných tak pomalá.” Lékaři bez hranic se zejména obávají o potravinovou pomoc, která nemusí být poskytnuta v dostatečném množství před začátkem období deštů v květnu, kdy se přístup k zranitelné populaci ještě zkomplikuje.

Lékaři bez hranic začali poskytovat zdravotnickou péči vysídleným obyvatelům ve východním Čadu v prosinci 2005 a jejich nasazení rostlo s počtem lidí utíkajících ze svých domovů. Lékaři bez hranic pokračují v poskytování zdravotnické péče pro přibližně 80 000 uprchlíků ze sousedního Súdánu (Darfúr) a pracují v nemocnicích v Adré, Iriba, Tiné a Guéréda. V zemi působí organizace od roku 1981.