Čad: Spolupracovník Lékařů bez hranic propuštěn ze zajetí

Spolupracovník Lékařů bez hranic zmizel po ozbrojené loupeži v areálu organizace ve městě Adé na východě země. Poté, co byl 29 dní držen na neznámém místě neznámou ozbrojenou skupinou, byl v dobrém stavu propuštěn.

Jsme nesmírně potěšeni, že je náš kolega opět v bezpečí a v dobrém zrdavotním i psychickém stavu,“ říká Hans van de Weerd, ředitel holandské sekce Lékařů bez hranic.


Lékaři bez hranic si přejí vyjádřit vděčnost za mimořádnou podporu místních úředníků a náčelníků kmenů a jejich nasazení vyjednat bezpodmínečné propuštění našeho spolupracovníka.


Zpočátku byli nezvěstní spolupravníci dva - po ozbrojené loupeži ráno 4. srpna 2009 zmizel ještě chadský kolega, ten se však bezpečně vrátil již o tři dny později, zatímco mezinárodní pracovník až 2. září. 


Lékaři bez hranic jsou rozhořčeni, že bylo riskováno zdraví našeho týmu, a jeho rodina, přátelé a kolegové museli zažít tolik strachu,“ říká Weerd. „Naši spolupracovníci tvrdě pracují, aby poskytli bezplatnou zdravotní péči lidem v nouzi a je nepřijatelné, aby se stali terčem útoků a zdravotní péče byla ohrožena.
 
Pomoc pokračuje neomezeně dál


Zatímco Lékaři bez hranic poskytují zdravotnickou pomoc v Čadu dál, v důsledku incidentu byli donuceni přerušit aktivity ve dvou projektech ve východní části země- městech Adé a Kerfi. Řada mezinárodních spolupracovníků se vrátila domů. 


Je smutné a frustrující přestat poskytovat pomoc tam, kde je tolik potřeba. Bezpečí našich spolupracovníků je ale přednější a naše nezávislá pomoc musí být respektována, pokud chceme nadále zachraňovat lidské životy v konfliktních oblastech,“ pokračuje van Weerd.


Nyní je pro nás nejdůležitější, aby se vrácený spolupracovník setkal se svou rodinou a přáteli. Proto Lékaři bez hranic nebudou situaci dále komentovat, aby měl náš kolega prostor a soukromí během tohoto psychicky náročného období.