Čad: V N’Djameně se situace uklidňuje, tisíce uprchlíků v Kamerunu však stale žijí v nejistotě

12. Únor 2008

Týden po tom, co boje ustaly, se situace v N’Djameně vrací pomalu do normálu. I když většina obchodů stále zůstává zavřena, ulice se znovu zaplňují. Začínají se také vzpamatovávat nemocnice. Na vrcholu bojů a v následujících dnech čelilo těch několik zdravotnických center, která zůstala otevřena, značnému náporu zraněných. Většina zdravotnického personálu se nyní vrací na své místo a služby se postupně obnovují. Hlavním zdrojem obav je tak nyní situace uprchlíků v Kamerunu a ve východním Čadu. Třebaže se lidé začali vracet zpět do N’Djameny, tisíce rodin se stále neodvažují a za hranicemi přežívají v nejistých podmínkách.

Boje v N’Djameně si vyžádaly značné oběti: více než 270 mrtvých a téměř tisíc zraněných. V nemocnici Bon Samaritan ve Walia District chirurgický tým Lékařů bez hranic ošetřil během týdne přes 110 zraněných. Ahmed K., jehož 6-letá dcera byla při minometné palbě zraněna střepinami, vzpomíná: „Šel jsem zrovna do domu mé tchyně, když ho zasáhl minomet. Vešel jsem dovnitř a uviděl tam tři těla. Byli tam tři zranění, moje dcera a další dvě děti - jedno z nich přišlo o ruku. Nejbližší klinika byla zavřená a Všeobecná nemocnice byla úplně přetížená. Nakonec jsem zastavil nějakého motocyklistu a zatímco já jsem pohřbíval mrtvé, on odvezl zraněné do Walie, protože věděl o nemocnici, která tam ještě fungovala.“ Zbytek rodiny uprchl do jedné vesnice dále na jihu. „Tentokrát to bylo nejhorší,“ zdůrazňuje Ahmed, „je to poprvé, co se bojovalo přímo v hlavním městě. Každý chce vládnout, ale když tu žádní lidé nezůstanou, komu pak budou vládnout?“


Všeobecná nemocnice se ocitla přímo uprostřed bojů. Několik doktorů a sester, kteří zůstali na místě, se muselo vypořádat s přívalem více než 250 zraněných. Týmy Lékařů bez hranic se sem byly schopny dostat nejdříve v pondělí. „Nemocnice byla příliš blízko hlavních bojů, dokonce se musela na několik hodin uzavřít,“ vysvětluje Meinhard Kritzinger, doktor Lékařů bez hranic, který sem přijel spolu s chirurgem posílit pohotovostní službu. „Museli se tu vypořádat s těmi nejakutnějšími případy, často ani nemohli operovat a soustředili se jen na zastavení krvácení. Pacienty museli obvázat a poslat domů. Proto se jich teď také do nemocnice tolik vrací.“ Zdá se, že nemocnice se vrátila k běžnému provozu. Většina zdravotnického personálu je zpátky a služby v nemocnici se obnovily. Lékaři bez hranic darovali nemocnici léky a chirurgický materiál, aby byla schopna se vypořádat s těmi nejvážnějšími případy. Naše týmy se rovněž snaží vybudovat dostatečné zásoby pro případ další podobné krize.


Část těch, kteří před boji uprchli, se začala do N’Djameny vracet. Několik nemocnic v okolí, které boje uzavřely, se už rovněž otevírá. Aby bylo možné vypořádat se v následujících dnech s očekávaným náporem zraněných, rozhodli se Lékaři bez hranic posílit personálně i materiálně některá ze vzdálenějších zdravotnických středisek.


Nejnaléhavější problémy se v nejbližší době očekávají několik kilometrů odsud, v Kamerunu, kam tisíce lidí utekly do bezpečí. Většina z nich je stále příliš vystrašena intenzitou bojů, jichž byli minulý týden svědky, a neodvažuje se vrátit domů. Uprchlíci jsou roztroušeni hlavně kolem pohraničního města Kousseri. Mnoho rodin se usadilo pod stromy nebo ve školách, s několika málo věcmi, které se jim podařilo vzít sebou. Nemají dost vody, jídla, ani přístřešků.


Lékaři bez hranic byli jedni z prvních, kdo v Kamerunu zasáhl. Na místech, kde se uprchlíci shromažďovali, bylo otevřeno několik ošetřoven, především v Madaně, kde jich bylo nejvíce. Při vyšetřeních se lékařské týmy setkávají s mnoha případy střevních chorob, respiračních infekcí a malárie. Vážné případy pak transportují do centrální nemocnice v Kousseri, kde od středy pracuje chirurgický tým, který podporuje pohotovostní službu. Všem uprchlíkům je garantována bezplatná zdravotní péče. Mezitím se také zřídilo několik stanovišť pro distribuci pitné vody. Distribuce dalších nezbytných věcí, jako jsou deky, plastové plachty, moskytiéry či kanystry, se plánuje na tento týden. Lékaři bez hranic rovněž plánují provést vakcinační kampaň proti spalničkám.

Ve zbytku Čadu a obzvláště na východě země pokračují naše týmy, navzdory nucenému snížení jejich stavů, v pomoci súdánským uprchlíkům a tamější čadské populaci.