Český chirurg se vrací ze zemětřesením postiženého Haiti

Praha, 2.února 2010. - Chirurg Lékařů bez hranic Jan Trachta se po 2 týdnech vrátil z krizové mise na Haiti, které bylo 12. ledna 2010 postiženo ničivým zemětřesením o síle 7 stupňů Richterovy stupnice. MUDr. Jan Trachta na Haiti vycestoval jako člen jednoho z prvních krizových týmů Lékařů bez hranic den po zemětřesení, aby posílil týmy spolupracovníků na místě. Za dva týdny provedl kolem 80 operací ve dvou nemocnicích - v nemocnici Carrefour v Port-au-Prince a v provizorním zdravotnickém zařízení ve městě Leogane.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Poté co bylo letadlo směřující do Port-au-Prince odkloněno do Dominikánské republiky, dorazil MUDr. Trachta spolu s dalšími 20 spolupracovníky Lékařů bez hranic na místo katastrofy dopoledne 15.1. „Každý druhý, třetí dům v Port-au-Prince byl v troskách, ulice, parky a náměstí byly plné lidí, vzduchem se nesl pach mrtvol, které bylo vidět v ulicích,“ podělil se o první dojmy z příjezdu do metropole Haiti MUDr. Trachta.

První tři dny pracoval MUDr. Trachta v nemocnici Carrefour, posléze se jeho tým přesunul do provizorní nemocnice ve městě Leogane, které bylo zemětřesením rovněž těžce zasaženo. 2 týmy zde denně poskytly chirurgickou péči v průměru 40-50 pacientům. K nejčastějším zákrokům patřilo ošetření infikovaných ran, otevřených zlomenin, amputace a císařské řezy.

Na počátku zásahu čelily týmy Lékařů bez hranic vážným komplikacím způsobeným poničenou infrastrukturou a nedostatkem potřebného zdravotnického materiálu. Jakkoli měli Lékaři bez hranic na místě zásoby ještě před samotnou katastrofou, které umožnily zahájení poskytování první pomoci obětem zemětřesení a budování prvních polních nemocnic, tyto zásoby nemohly dostačovat pro ošetření tisíců zraněných. Kvůli nepropustnosti letiště a pravidelnému odklánění zásobovacích letadel do sousední Dominikánské republiky, včetně několika letadel Lékařů bez hranic, však byla doprava zásob na Haiti narušována a dodávky zpožďovány. „První dny jsme pracovali v provizorních podmínkách. Našli jsme několik postelí, na kterých jsme začali operovat. Chyběl nám však zdravotnický materiál: sterilní nástroje, amputační sety apod. První dny jsem operoval kolem 10 pacientů denně, což bylo frustrující vzhledem k obrovskému počtu lidí, kteří na pomoc čekali venku.“

K nejsilnějším zážitkům MUDr. Trachty patří setkání s haitskou anestezioložkou, která se jako dobrovolnice přihlásila v polní nemocnici Lékařů bez hranic 4. den po zemětřesení. „Ráno, po noční službě, kterou jsem s ní strávil na operačním sálu, jsem se dozvěděl, že přišla o 8 členů své rodiny, o děti i o manžela. Musela prožívat tu nejhorší krizi svého života a přesto přišla do práce a pracovala nonstop 24 hodin.“

Lékaři bez hranic od zemětřesení ošetřili více než 11000 pacientů na 20 místech v Port-au-Prince a okolních městech a uskutečnili přes 1300 chirurgických zákroků. Týmy kromě chirurgické péče poskytují pooperační a následnou péči, porodní péči, dialýzu pro pacienty s tzv. „crush syndromem“, psychologickou pomoc, distribuují humanitární materiál, zabezpečují pitnou vodu a budují sanitární zařízení. Na místě pracuje 357 mezinárodních spolupracovníků a 1125 haitských kolegů. Lékaři bez hranic do postižené oblasti doručili již také téměř 1000 tun humanitárního a zdravotnického materiálu.

MUDr. Jan Trachta spolupracuje s Lékaři bez hranic od roku 2008, kdy odjel na první misi do Demokratické republiky Kongo. Na podzim 2009 se do válkou zasažené DRK vrátil znovu v rámci své druhé mise. Potřetí posílil chirurgické týmy v rámci krizové intervence Lékařů bez hranic na Haiti.