Chile: Deset dní po zemětřesení

Deset dní poté, co centrální Chile zasáhlo zemětřesení o síle 8.8 Richterovy stupnice, se týmy Lékařů bez hranic zaměřují na nejakutnější potřeby jako je podpora zdravotnických zařízení s velkým počtem pacientů, obnovení primární zdravotní péče, distribuce základních potřeb a poskytování pomoci v oblasti duševního zdraví postiženým obyvatelům.

Týmy Lékařů bez hranic distribuovaly dodávky zdravotnického materiálu do nemocnic v nejhůře postižených regionech Maule a Bío Bío. Současně také zřídily několik polních nemocnic, zejména v pobřežní oblasti Maule, která byla v důsledku zemětřesení zasažena velkými vlnami, a ve vnitrozemském regionu Curepto. Kromě toho poskytují dva lékaři zdravotnickou pomoc a materiál na ostrově Santa María, kde je nedostatek zdravotnického personálu, který by se postaral o místní obyvatele.

Lékaři bez hranic zahájili přípravu 3 000 sanitárních sad pro distribuci a očekávají letadlo z Panamy vezoucí dalších 2 000 sad (které budou distribuovány mezi 25 000 obyvateli), společně s 2 000 plastovými plachtami, které mohou být použity jako dočasný přístřešek. Zítra se z Kolumbie očekává také dodávka dvou zdravotnických sad speciálně navržených pro katastrofy, které obsahují léky a zdravotnické vybavení.

Minulý víkend dorazil do Chile tým psychologů, aby poskytl pomoc lidem postiženým zemětřesením. Mnoho z nich totiž trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Následné otřesy ve dnech po zemětřesení vzbudily mezi obyvateli paniku a vyzdvihly potřebu věnovat nemalou pozornost psychologickým důsledkům katastrofy na lidech v postižených oblastech.

Od svého příjezdu do Chile jsou Lékaři bez hranic v neustálém kontaktu s chilskými úřady a s ministerstvem zdravotnictví sdílí potřebné informace o stavu státních zdravotnických zařízení, získaných během průzkumné fáze. Týmy Lékařů bez hranic se základnami ve městech Talca a Concepción koordinují distribuci humanitárního materiálu a poskytují zdravotní péči a pomoc v oblasti duševního zdraví v sousedních oblastech.

Solidarita chilského obyvatelstva je neuvěřitelná. Mnoho chilských lékařů a psychologů zde dobrovolně pomáhá, zatímco ostatní sbírají jídlo a oblečení na distribuci postiženým krajanům.

V současné době má tým Lékařů bez hranic v Chile 18 spolupracovníků, zahrnující lékaře, psychology, zdravotní sestry a logistiky z Argentiny, Bolívie, Panamy, Mexika, Španělska i samotného Chile.