Chile: Lékaři bez hranic vyhodnocují situaci v oblastech nejvíce zasažených zemětřesením

3. března 2010. Několik týmů Lékařů bez hranic vyhodnocuje potřeby v chilských oblastech Maule a Bio Bio, které byly v sobotu těžce zasaženy zemětřesením o síle 8,8° Richterovy stupnice.

Zemětřesení zasáhlo pobřežní oblast Chile s rozsahem téměř 1000 kilometrů, situace v mnoha oblastech tedy nebyla dosud plně vyhodnocena. Naše týmy jsou v kontaktu s chilskou vládou, která doposud reagovala na katastrofu velice efektivně. Lékaři bez hranic budou soustředit své aktivity do odlehlých a těžce dostupných oblastí, kam dosud záchranáři nedorazili.

Tým Lékařů bez hranic společně s chilskými představiteli měl včera navštívit region Concepción, aby vyhodnotil situaci v pobřežní oblasti na sever od města. Dva další týmy pokrývají pobřeží v oblasti Maule, severně i jižně od města Constitución. Lékaři bez hranic také navštívili nemocnice ve městech Curicó a Chillán, které přijaly zraněné v zemětřesení. Lékaři bez hranic budou tyto nemocnice podporovat poskytováním zdravotnických zásob.

Průzkumné týmy Lékařů bez hranic zaznamenaly v některých místech značné škody, obzvláště kolem pobřeží, které bylo zasaženo nejen zemětřesením, ale také následnými velkými vlnami. Na druhou stranu škody nejsou příliš rozšířené a i cesty jsou v dobrém stavu. V některých vesnicích spí lidé na ulicích, buď proto, že přišli o své domovy, nebo z obavy před následnými otřesy.

Vzhledem k tomu, že se týmy v terénu setkávají s velkým počtem traumatizovaných lidí, připravují Lékaři bez hranic vyslání psychologů, kteří budou poskytovat psychologickou pomoc a konzultace.

Lékaři bez hranic zatím na místo vyslali 14 spolupracovníků (lékaře, logistiky, zdravotní sestry a koordinátora), kteří pocházejí z Argentiny, Bolívie, Panamy, Mexika a Chile.