Chile: První tým Lékařů bez hranic dorazil na místo postižené zemětřesením

Spolupracovníci Lékařů bez hranic přijíždějící z Argentiny jsou již v Santiagu a budou cestovat do oblasti Maule, aby vyhodnotili potřeby v pobřežních městech. Další specialisté Lékařů bez hranic měli dorazit na postižené místo během neděle.

První spolupracovníci z krizového týmu Lékařů bez hranic již dorazili do hlavního města Chile Santiaga, aby vyhodnotili potřeby obětí zemětřesení o síle 8,8° Richterovy stupnice, které zemi zasáhlo v noci na sobotu. Další kolegové měli do oblasti dorazit během neděle.

Lékaři bez hranic jsou v kontaktu s chilskými úřady kvůli koordinaci krizové pomoci. První tým se měl včera přesouvat ze Santiaga do oblasti Maule ležící jižně od metropole, aby vyhodnotil situaci v regionu, který byl zemětřesením těžce zasažen. Týmy Lékařů bez hranic se budou soustředit na pomoc v regionech blízko epicentra a upřednostní periferní vesnice a hůře dostupné oblasti. Dle prvních dostupných informací se odlehlé pobřežní oblasti zdají být více poškozeny a jsou také hůře dostupné.

První tým Lékařů bez hranic je sestaven z lékařů, logistiků a zdravotní sestry, kteří pocházejí z Argentiny, Bolívie, Panamy, Mexika a Chile.