Čína: Lékaři bez hranic pracují v zemětřesením postižených oblastech

Odhady počtu obětí zemětřesení v provincii S‘-čchuan na jihozápadě Číny se podle čínských úřadů zvýšily až na 19 500. Tisíce lidí zůstávají uvězněny pod zhroucenými budovami. Epicentrum zemětřesení bylo ve Wen-čchuan, severozápadně od hlavního města provincie Čcheng-tu. Během zemětřesení mělo být zničeno až 90 000 budov. Mnohé z postižených lokalit v horách jsou stále nedostupné.


Zdravotnická infrastruktura v provincii S‘-čchuan funguje dobře, některé nemocnice však byly poničeny a jejich služby jsou proto omezené. Narozdíl od normální situace je v této době zdravotní péče bezplatná. Byl také ustaven referenční systém pro převoz komplikovaných případů do větších měst. Nadále však panuje vážný nedostatek chirurgického vybavení a odborníků, obzvláště v oborech ortopedie a anesteziologie.


Dva tříčlenné týmy Lékařů bez hranic (4 lékaři, logistik a administrátor) zkoumaly zdravotní potřeby obyvatel na několika místech provincie. V okresech An-sien, Tu-ťiang-jen a Pej-čchuan severně od Čcheng-tu první poznatky ukazují, že největší problém je nedostatek přístřeší, pitné vody a zdravotnického a sanitačního materiálu. Většina lékáren v oblasti byla zničena a tak lidé čelí také nedostatku léků. Z okresu Pej-čchuan bylo hlášeno 5 000 mrtvých a dalších 10 000 je stále nezvěstných. Lékaři bez hranic zašlou do oblasti zásilku léků a zdravotnického materiálu, včetně 7 nafukovacích nemocničních stanů do Čcheng-tu.


Další tým Lékařů bez hranic byl v Pcheng-čou, asi 40 km severně od Čcheng-tu. Odsud byly hlášeny stovky zraněných ve dvou městech v blízkém pohoří Lung-men, kteří byli rozváženi do místních zdravotnických středisek. I v Pcheng-čou je nejtíživější nedostatek přístřeší, léků a zdravotnického vybavení.


V Čcheng-tu samotném zjišťovali Lékaři bez hranic situaci ve dvou nemocnicích, do nichž byli přivezeny stovky zraněných lidí. Nemocnice jsou zatím schopné postarat se o všechny pacienty, naléhavě však potřebují některé konkrétní materiály a vybavení. Lékaři bez hranic darují potřebný chirurgický materiál, perfuze, obvazový materiál a léky.


Rovněž bude poskytnut materiál potřebný pro dialýzu, aby bylo možné ošetřovat lidi trpící tzv. crush syndromem. Crush syndrom je stav, při němž rozsáhlé části svalových tkání, pohmožděné při vážném vnitřním zranění, mohou uvolnit do krve velké množství toxinů a způsobit tak selhání ledvin. Pokud se neléčí, může být crush syndrom smrtelný. Lékaři bez hranic rovněž na místo posílají 3 nefrology, kteří posílí léčbu crush syndromu.


„V místech, kam jsme se dostali, je mnoho domů zničených a lidé tam přišli o vše,“ říká Philip Tavernier, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Číně. „Proto do postižených míst pošleme z Hong Kongu deky, plastové plachty a hygienické balíčky se základní vybavením (zahrnující mýdlo, mísy, ručníky, zubní pasty, šampóny apod.). Tato dodávka by měla obnovit základní životní podmínky pro 20 000 lidí.“


Některé horské cesty jsou stále neprůjezdné, na jiných se pohybuje mnoho sanitek převážejících pacienty. Některé ze silnic jsou rezervovány pro záchranáře, stejně jako palivo na některých čerpacích stanicích. Dnes bylo také znovuotevřeno letiště v Čcheng-tu.


Lékaři bez hranic budou i nadále posilovat své týmy v oblasti. V následujících dvou dnech by sem mělo spolu s nákladem humanitární pomoci dorazit i 25 specialistů (nefrologů, chirurgů, lékařů, sester, psychologů, logistiků a expertů na vodu a sanitaci).

Lékaři bez hranic jsou v Číně přítomni od roku 1988. V době zemětřesení pracovaly naše týmy v Nan-ningu, v autonomní oblasti Kuang-si, kde od roku 2003 provozují program léčby HIV/AIDS. Jiný program na léčbu HIV/AIDS ve městě Siang-fan, v provincii Chu-pej, předala organizace na začátku roku 2008 do rukou čínských úřadů.