Čína: Lékaři bez hranic začínají z průzkumem oblastí postižených zemětřesením

Dva dny po silném zemětřesení v provincii S‘-čchuan v jihozápadní Číně se podle čínské oficiální zpravodajské agentury počet obětí blíží k číslu 15 000 a tisíce lidí stále zůstávají uvězněny pod troskami zhroucených domů.


Do provincie S‘-čchuan dnes dorazily dva týmy Lékařů bez hranic a okamžitě začaly se zjišťováním akutních zdravotních potřeb v okresech An-sien a Pej-čchuan, vzdálených přibližně 110 a 130 km od provinčního hlavního města Čcheng-tu. Výsledky prvotního průzkumu prokázaly akutní nedostatek přístřeší, pitné vody a zdravotnického materiálu. Většina lékáren v oblasti byla zničena a lidé čelí velkému nedostatku léků. V samotném okresu Pej-čchuan bylo hlášeno 5000 mrtvých a dalších 10 000 lidí je nezvěstných.    


Tým Lékařů bez hranic se také dostal do Pcheng-čou, další postižené oblasti vzdálené asi 40 km severně od Čcheng-tu. Ve dvou městech v blízkých horách Long-men byly údajně stovky zraněných, o něž se postaraly místní úřady. V současnosti se i zde nejvíce nedostává přístřeší, léků a zdravotnického vybavení.


Lékaři bez hranic rovněž zjišťují dostupnost nepotravinových položek v oblasti, jako např. dek, kanystrů na vodu, plastových plachet a chlóru pro dezinfekci vody.


Organizace bude pokračovat v získávání informací a bude posilovat své týmy v oblasti, aby byly schopné co nejrychleji reagovat na akutní potřeby a nedostatky.


Lékaři bez hranic jsou v Číně přítomni od roku 1988. V době zemětřesení pracovaly naše týmy v Nan-ningu, v autonomní oblasti Kuang-si, kde od roku 2003 provozují program léčby HIV/AIDS. Jiný program na léčbu HIV/AIDS ve městě Siang-fan, v provincii Chu-pej, předala organizace na začátku roku 2008 do rukou čínských úřadů.