Čína: Reakce Lékařů bez hranic v oblastech zasažených zemětřesením

Týden potom co zemětřesení o síle 7,9 Richterovy škály zabilo v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan podle dosavadních odhadů 39 000 lidí a 4,8 milionu lidí zanechalo bez domova, dali Lékaři bez hranic k dispozici přes 210 tun humanitární pomoci a poskytují zdravotní péči přeživším.

Reakce čínské vlády na katastrofu podpořená přívalem materiální i finanční podpory od soukromých dárců a komunit z celé Číny, stejně jako pomocí ze zahraničí, je rozsáhlá a rychlá. Lékaři bez hranic spolupracují s Čínským Červeným křížem a místními zdravotnickými úřady při vyhodnocování nejakutnějších potřeb v této hustě obydlené oblasti s rozlohou o něco menší než Francie.


Týmy Lékařů bez hranic během víkendu vyhodnocovaly situaci na nově zpřístupněných místech blíže k epicentru zemětřesení. Základní potřeby (voda, potraviny, přístřeší) jsou z valné části uspokojeny, nicméně stále je potřebná specializovaná lékařská péče a vybavení, vzhledem k tomu že nemocnice v regionu byly vážně poškozeny a mnoho z nich není v provozu. Lékaři bez hranic poskytli prostřednictvím Červeného kříže v Čcheng-tu 1750 rodinných stanů a dalších 2000 by mělo být doručeno tento týden.


Tým Lékařů bez hranic, zahrnující rovněž ortopeda a všeobecného lékaře, podporuje předvýběr pacientů v referenčním centru ve městě Kuang-chan v těžce postižené prefektuře Te-jang. Nemocnice léčí vážně zraněné pacienty dopravené letecky z měst Š'-feng, Mien-ču a Pej-čchuan, která byla při zemětřesení rozsáhle poničena. Vedle toho také organizace nemocnici darovala léky a zdravotnický materiál.


Lékaři bez hranic také prozkoumali několik lokalit Kuang-chan, na nichž se shromáždili lidé, kteří přišli o své domy. O jejich základní potřeby se už postarala vláda a místní obyvatelé.


Další lokalitou, kam Lékaři bez hranic přijeli, je Chan-wang ve městě Mien-ču, asi 60 km od epicentra zemětřesení, kde 2 státním nemocnicím poskytli potřebný zdravotnický materiál. Obě nemocnice byly vážně strukturálně poškozené a všechny zdravotnické aktivity se dnes odehrávají ve stanech na nemocničních pozemcích. Zaměstnanci nemocnic - z nichž většina byla zemětřesením sama přímo postižena - jsou vyčerpáni. Během víkendu darovali Lékaři bez hranic 20 velkých stanů pro pacienty a kliniky v obou nemocnicích a zjišťují možnosti dodání dalšího materiálu.


Dva nefrologové z Univerzity v Ghentu v Belgii a jeden z Hong Kongu, kteří se specializují na tzv. crush syndrom a spolupracující s Lékaři bez hranic, poskytují své odborné znalosti ve třech největších nemocnicích v hlavním městě provincie Čcheng-tu, kam je transportováno mnoho obětí zemětřesení. Vedle toho odborně podporují i nemocnici v Kuang-chan. Crush syndrom je stav, při němž rozsáhlé části svalových tkání pohmožděné při vážném vnitřním zranění mohou uvolnit do krve velké množství toxinů a způsobit tak selhání ledvin. Pokud se neléčí, může být crush syndrom smrtelný.


Psycholog Lékařů bez hranic se zkušeností s psychickými problémy po traumatických událostech podporuje nemocnici Chua-si v Čcheng-tu, která je v oboru mentálního zdraví hlavním školským a referenčním centrem v regionu. Nemocnice Chua-si mobilizovala své kapacity a školí stovky studentů, aby byli schopni poskytnout psychologickou pomoc přeživším.


I tento týden budou Lékaři bez hranic pokračovat ve vyhodnocování potřeb v postiženém regionu a poskytovat pomoc, kdekoli to bude potřebné. Lékaři bez hranic zde mají v současnosti 23 svých spolupracovníků.


Lékaři bez hranic jsou v Číně přítomni od roku 1988. V době zemětřesení pracovaly naše týmy v Nan-ningu, v autonomní oblasti Kuang-si, kde od roku 2003 provozují program léčby HIV/AIDS. Jiný program na léčbu HIV/AIDS ve městě Siang-fan, v provincii Chu-pej, předala organizace na začátku roku 2008 do rukou čínských úřadů.