Cyklón v Myanmaru: Týmy Lékařů bez hranic poskytují okamžitou pomoc, další pracovníci a materiál jsou na cestě

»Rozcestník pro články o situaci v Myanmaru po cyklónu Nargis a o pomoci Lékařů bez hranic


7.5.2008. - Okamžitě po cyklónu Nargis začaly týmy Lékařů bez hranic vyhodnocovat situaci a poskytovat první krizovou pomoc obyvatelům Yangonu a okolí. Naše první poznatky ukazují, že v oblasti Daala a Twantey na jihu Yangonu, kde žije asi 300 000 lidí, bylo zničeno 80% domů a další místa v regionu jsou zaplavená.


Týmy Lékařů bez hranic, které se mohou volně pohybovat, začaly distribuovat jídlo a plastové plachty a rovněž tak upravovat vodu v Yangonu. Na předměstích Yangonu zorganizovaly distribuci plastových plachet, kanystrů na vodu a paliva pro vodní pumpy mezi 5 000 lidí. Včera se rovněž našim týmům podařilo distribuovat mezi 1 000 lidí v Twantey týdenní zásoby potravin zahrnující rýži, sušené fazole a olej. Vzhledem k tomu, že v oblasti je rozšířená horečka dengue a malárie, připravují Lékaři bez hranic v následujících dnech i distribuci moskytiér.


Cyklónem Nargis byly těžce zasaženy jak městské, tak i zemědělské oblasti. První poznatky našich týmů naznačují, že rolníci spoléhají na zbytky svých zásob a sbírají bambus pro opravu svých domů. Vzhledem k nedostatku zásob a nyní již trojnásobným cenám základních potravin jsou však lidé ve městech ve stále větší míře odkázáni na vnější potravinovou pomoc. V oblastech Twantey a Daala se lidé shromáždili kolem zdejších klášterů a škol, ovšem bez jídla a přístupu k pitné vodě. Takových míst je jenom v Twantey přes 50. Dopravení potřebné pomoci k lidem tedy bude velmi náročné.


„Pokračujeme v poskytování první krizové pomoci obyvatelům a ve zjišťování situace na dalších místech. Ovšem už dnes je jasné, že s omezenými prostředky, které máme, jak s ohledem na lidské, tak materiální zdroje, nejsme schopni adekvátně reagovat na potřeby populace,“ vysvětluje Souheil Reaiche, vedoucí operací Lékařů bez hranic v Yangonu. „Vláda požádala o mezinárodní pomoc, ale nyní je nezbytné, aby také vydávala krizová víza a povolovala přicházející dodávky pomoci. Dodatečné týmy Lékařů bez hranic jsou už 48 hodin připraveny na to, aby nám sem do delty mohly přijet pomoci, a čekají jen na to, až dostanou víza.“


20 mezinárodních pracovníků, expertů v oboru krizových zásahů, je připraveno připojit se k týmům Lékařů bez hranic, které už v Myanmaru působí. Nákladní letadlo se 40 tunami zásob první pomoci, např. plastových plachet, terapeutického jídla či sanitárního vybavení, je dnes večer připraveno k odletu z Evropy.

Lékaři bez hranic v Myanmaru pracují od roku 1992. V různých projektech v 7 regionech mají 38 mezinárodních a 1 200 místních spolupracovníků.