Daň placená za přehlížení tuberkulózy

22. Leden 2015

Přestože mnoho lidí na západě považuje tuberkulózu za chorobu časů dávno minulých, množství obětí se po celém světě se rok od roku zvyšuje, zvláště pak v rozvojových zemích s velkým rozšířením HIV. Každoročně TBC zabije téměř 2 miliony lidí, nově se nemoc objeví odhadem u 9 milionů. V dalších 450 000 případech se jedná o multirezistentní formu TBC (MDR TBC).

[zpět na Top 10: Opomíjené humanitární krize roku 2006]

Tato situace se ještě zkomplikovala poté co se na základě získání výsledků průzkumu u 544 pacientů postižených tuberkulózou v Kwazulu Natal v Jihoafrické republice zjistilo, že se zde u 10 procent pacientů vyvinula tzv. XDR TBC (extensively drug resistant tuberculosis), druh tuberkulózy, který je odolný vůči antibiotikům první linie, jakož i vůči dvěma třídám druhé linie. Téměř všichni tito pacienti zemřeli a přesný rozsah epidemie zůstal neznámý.

Léky, které se dnes běžně používají k  léčbě TBC, byly vyvinuty  v 50. a 60. letech minulého století a nejběžněji používaný test - mikroskopické vyšetření hlenů -  je znám od roku 1882 a odhalí pouhou polovinu případů TBC. Existující diagnostika a léčba TBC je ještě méně vhodná pro lidi žijící s virem HIV/AIDS, ačkoliv je nejběžnější příčinou jejich úmrtí.  Tuberkulóza je přehlížena a zdůrazňuje to i fakt, že z 1556 nových výrobků farmaceutického průmyslu prodávaných mezi rokem1975 a 2004 byly pouze 3 určeny k léčbě TBC. Přestože byly podniknuty kroky ke zlepšení situace, bude třeba daleko většího úsilí, abychom byli schopni zamezit katastrofálnímu dopadu TBC.

”To, že tuberkulóza zmaří ročně miliony životů po celém světě, dokazuje, že dosavadní přístup selhává.” říká Dr. Tido von Schoen-Angerer, ředitel Kampaně za přístup k nezbytným lékům vedenou Lékaři bez hranic. “Pomůcky, které používáme k diagnostice a léčbě TBC jsou  zoufalé nedostatečné a zastaralé. Zdá se, že si zatím neuvědomujeme plně naléhavost nutnosti boje s touto chorobou”.