Dárci omezováním financování léčby HIV/AIDS hazardují s životy pacientů

Praha / Vídeň, 20. července 2010. Lékaři bez hranic v pondělí na mezinárodní konferenci o AIDS prohlásili, že mezinárodní dárci přehlížejí vědecké důkazy o výhodách včasné a dostupné léčby HIV/AIDS. Dárci chtějí dosáhnout krátkodobých úspor, a to i na úkor 10 milionů lidí, kteří potřebují léčbu.

„Mezinárodní dárci očekávají, že lékaři řeknou pacientům, aby se přišli léčit, až budou téměř na prahu smrti“, řekl zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Jihoafrické republice Dr. Eric Goemaere. „Toto je špatný přístup k léčbě. Jako lékař dám pacientce raději léky dnes a pošlu ji domů, než léčbu odložit a vidět ji za šest měsíců v nemocnici s vážnou formou tuberkulózy.“

Lékaři bez hranic budou ve čtvrtek na mezinárodní konferenci o AIDS pomocí výsledků ze svých projektů v jihoafrickém státě Lesotho prezentovat důkazy, že včasná léčba snižuje u pacientů s HIV úmrtnost a nutnost hospitalizace o více než 60%.

Mezinárodní dárci však tyto výsledky ignorují. USA, které jsou největším světovým dárcem na léčbu HIV, nyní doporučují státům omezit léčbu pouze na pacienty v pokročilejším stádiu nemoci.

Studie také ukazují, že vedle lékařských a finančních přínosů včasného zahájení léčby, je široce dostupná léčba jedním z nejefektivnějších způsobů, jak předcházet nákaze HIV.

Navzdory tomu dochází i nadále k omezování financování léčby HIV/AIDS, což bude mít za následek stále častější odkládání nebo odpírání léčby. Největší instituce financující boj proti HIV/AIDS Global Fund čelí velkému finančnímu deficitu. USA zvažuje jak nižší dotace pro program PEPFAR, tak snižování příspěvků do Global Fund. Tento týden přinesla německá media zprávu z jednání nejvýznamnějších dárců o výrazném snížení příspěvků do Global Fund, a to trojnásobně. Rakousko, hostitelská země mezinárodní konference o AIDS, nepřispělo od roku 2001 do fondu jediný dolar.

Omezování financování léčby HIV/AIDS přichází po desetiletí pokroku. Díky vývoji dostupných generických léků a plnění závazků dárcovských států se dnes léčí více než 5,2 milionu lidí. V roce 2009 započalo léčbu dalších 1,2 milionů lidí. 10 milionů lidí však na zahájení léčby stále čeká, přičemž současná situace spěje k nedodržování závazků financování léčby HIV/AIDS.

„Dárci opakovaně slibovali milionům lidí životně důležitou léčbu,“ řekl Goemaere. „Je to otázka volby, zdali budou dárci pomáhat léčbu financovat nebo nechají lidi umírat.“