Devět z deseti HIV pozitivních dětí nemá přístup k život zachraňující léčbě

22. Leden 2015

Praha/Ženeva - 1. prosince 2008. Devět z deseti HIV pozitivních dětí nemá přístup k život zachraňující antiretrovirové léčbě. Vlády a dárci by měli být ambicióznější a zpřístupnit testy a léky postiženým dětem, uvedla mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic. Nedostupnost léčby ohrožuje především děti, které se s virem narodí - bez léčby se polovina z nich nedožije 2 let.

Odhaduje se, že antiretrovirovou terapii potřebuje 1,9 milionů dětí, ovšem přístup k ní má pouze 200.000 z nich. Lékaři bez hranic proto apelují na vlády a dárce, aby se zasadili o rychlejší distribuci existujících testů a významné rozšíření používání pediatrické verze standardního FDC léku (fixed-dose combination), který v jedné tabletě zahrnuje všechny potřebné léčivé látky.

„Po uvedení tohoto léku jsme mohli zvýšit počet dětí na antiretrovirové terapii,“ řekl Dr. Tido von Schoen-Angerer, ředitel kampaně Lékařů bez hranic ACCESS. „Ukazujeme, že péče o děti s HIV je možná. Vyzýváme vlády a dárce, aby si stanovili ambicióznější cíle a neponechávali většinu dětí s HIV jejich osudu.“

Onemocnění HIV/AIDS u dětí se v bohatých zemích podařilo téměř eliminovat díky úspěšné prevenci přenosu viru z matky na dítě. Vzhledem k tomu, že problém se týká téměř výhradně chudých zemích, nemají farmaceutické společnosti dostatečnou finanční motivaci pro vývoj jednodušších testů a nových léků přizpůsobených HIV pozitivním dětem.

„Dnes již můžeme léčit i dětské pacienty, ale potřebujeme více léků a více diagnostických prostředků, které jsou pro ně přizpůsobeny. Většina život zachraňujících léků existuje pouze ve verzi pro dospělé. To se musí změnit,“ říká Dr von Schoen-Angerer. „Farmaceutické firmy by se měly zavázat, že připraví nové verze HIV léků přizpůsobené k jednoduchému použití u dětských pacientů. A vlády by na ně v tomto směru měly vyvíjet tlak.“

Dětem brání v přístupu k léčbě HIV/AIDS i nedostatek jednoduchých testů - právě možnost testování a potvrzení infekce je předpokladem léčby. Jedinou možností v diagnostice kojenců je v současnosti komplikovaný test DNA, který vyžaduje transport vzorků krve do moderních laboratoří.

Většina dětí se virem HIV nakazí od matky během těhotenství, porodu nebo kojení. Proto je nezbytná i co nejlepší prevence přenosu z matky na dítě.

V současnosti potřebuje léčbu podle odhadů 1,9 milionů dětí infikovaných HIV. Přístup k léčbě má asi 200.000 z nich. Během posledních 5 let zahájili Lékaři bez hranic ve svých projektech po celém světě antiretrovirovou terapii u téměř 10.000 dětí mladších 15 let, z toho u 4.000 mladších 5 let.