DRK: Civilisté jsou stále častěji terčem násilí na východě země

Jižní Kivu, Demokratická republika Kongo / Praha, 28. ledna 2011 – Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières ošetřila 53 žen, mužů a dětí, kteří byli znásilněni během série útoků, k nimž došlo od 19. do 21. ledna 2011 v Jižním Kivu na východě Demokratické republiky Kongo (DRK).

Většina z obětí, které byly ošetřeny 27. ledna, uvedla, že byli přepadeni 19. ledna u vesnice Nakatete, když se vraceli z trhu. Zdravotníkům organizace vyprávěli, že byli den drženi v zajetí, kde byli opakovaně znásilňováni a ponižováni. Pacienti byli ve věku od 13 do 60 let. Ženy a dívky byly odloučeny od mužů a ozbrojenci jim vzali osobní majetek a šatstvo.

Dalších 11 žen, které byly včera ošetřeny, bylo oloupeno a znásilněno 20. ledna v Kitumbě, a to rovněž během cesty z trhu. Dvě ženy a jeden muž mezi ošetřenými pak byli napadeni ve stejné lokalitě o den později.

K útokům dochází jen několik týdnů po hromadném znásilňování, k němuž došlo na Nový rok v regionu Fizi, po němž Lékaři bez hranic ošetřili několik desítek obětí.

„Během několika týdnů poskytli Lékaři bez hranic lékařské ošetření téměř stovce žen, mužů a dětí, kteří byli znásilněni při organizovaných útocích proti civilistům,“ uvedla Annemarie Loof, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jižním Kivu. „Máme velké obavy o lidi v této oblasti, kteří s probíhajícím konfliktem nemají nic společného a přitom nesou hlavní tíhu rostoucího násilí a nestability.“

Civilisté na východě DRK se během probíhajícího konfliktu stávají oběťmi sexuálních útoků už řadu let. Nicméně v podobném rozsahu museli Lékaři bez hranic v Jižním Kivu poskytovat specializovanou zdravotní péči obětem znásilnění naposledy v roce 2004. Lékaři bez hranic jsou nyní svědky dalšího zhoršování již tak nestabilní situace, která se přímo dotýká osudu civilního obyvatelstva.

Lékaři bez hranic obětem znásilnění poskytli specializovanou zdravotní péči, včetně prevence sexuálně přenosných nemocí, a ošetřili zranění. Pacienti byli rovněž očkováni proti hepatitidě B a tetanu. Znásilněným ženám a dívkám, které se dostaly včas na vyšetření, byla nabídnuta pilulka proti nechtěnému otěhotnění.

Týmy Lékařů bez hranic působící v provinciích Jižní a Severní Kivu provozují řadu nemocnic, zdravotnických center a mobilních klinik, poskytují krizovou zdravotnickou a psychosociální pomoc obětem sexuálního a jiného násilí, pomáhají vysídleným obyvatelům, organizují očkovací kampaně, léčí malárii a podvýživu a zasahují při epidemiích nakažlivých nemocí, např. cholery či spalniček. V roce 2010 Lékaři bez hranic léčili v regionu Fizi na 20 000 pacientů s malárií a 10 000 pacientů hospitalizovaných v nemocnici Baraka, uskutečnili 65 000 ambulantních vyšetření a pomohli porodit 4 000 dětí.

Celkem poskytli Lékaři bez hranic v roce 2009 v provinciích Jižní a Severní Kivu lékařské ošetření a psychosociální pomoc 5 600 obětí sexuálního násilí.