Ebola v Ugandě: Lékaři bez hranic vybudovali středisko v Kagadi

7. Duben 2015

Kagadi, 6. srpen 2012 – Pohotovostní tým mezinárodní zdravotnické organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) vybudoval v Kagadi na západě Ugandy zdravotní středisko pro léčbu viru ebola. V pátek 3. srpna bylo do střediska přijato již 24 podezřelých případů. Zatím si epidemie vyžádala 17 životů. Lékaři bez hranic také zavedli kontrolní opatření k prevenci dalšího šíření epidemie a k ochraně místní komunity i zdravotníků.

Do 72 hodin od příjezdu do Kagadi tým vyčistil a desinfikoval referenční nemocnici pro okres Kibaale ležící v epicentru epidemie a v jednom z oddělení zřídil speciální středisko se 30 lůžky.

Do střediska stále přicházejí pacienti se symptomy eboly a k pátečnímu večeru bylo ve středisku přijato 24 podezřelých případů (ebola byla zatím krevními testy potvrzena u dvou z nich). V okolí střediska jsou zavedena kontrolní opatření k prevenci šíření infekce. Tým Lékařů bez hranic na místě postavil speciální stany určené k převlékání zdravotníků do speciálních ochranných obleků. Lékaři bez hranic také školí zdravotníky, aby mohli bezpečně a pohodlně pracovat s pacienty.

Vybudování centra pro léčbu eboly většinou trvá pět až sedm dní,”

říká Henry Gray, krizový koordinátor Lékařů bez hranic pro sanitaci a vodní zdroje.  Pokračujeme ve vylepšování krizového centra tak, abychom zajistili lepší péči o pacienty a předešli kontaminaci,” dodává.

Riziku nákazy jsou nejvíce vystaveni zdravotníci ošetřující pacienty, protože jsou ve styku s tělními tekutinami, jimiž se virus přenáší. Ale při použití adekvátních opatření a ochranných obleků budou zdravotníci schopni pečovat o pacienty a zastavit epidemii.

Epidemie byla ugandskými úřady a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) potvrzena 28. července, měsíc po zaznamenání prvního případu nákazy. První příznaky eboly jsou totožné s jinými nemocemi, což zpomalilo detekci viru a přispělo k jeho šíření.

Lékaři bez hranic
mají v Kagadi tým 26 lidí, ve kterém působí epidemiologové, lékaři a odborníci pro oblast vody a sanitace. Mnoho z nich již má zkušenosti s epidemiemi eboly, krvácivých horeček a dalších vzácných nemocí. Tyto unikátní znalosti umožňují Lékařům bez hranic využívat již vyzkoušených a ověřených postupů při léčbě a potírání epidemie a garantovat tak kvalitu a efektivitu poskytované zdravotnické pomoci.

Přečtěte si také rozhovor s koordinátorkou krizové intervence Lékařů bez hranic Dr. Olimpií de la Rosa.