Epidemie spalniček v Malawi: Očkování pro více než 2,5 milionu dětí

Od února čelí Malawi největší epidemii spalniček za posledních 13 let. Spolu s místními úřady poskytují týmy Lékařů bez hranic pacientům se spalničkami léčbu a zahájily očkovací kampaň pro více než 2,5 milionu dětí. Na zastavení této vážné epidemie, která ohrožuje mnoho životů, bude ale potřeba mnohem více úsilí.

Podle oficiálních statistik onemocnělo do dnešního dne více než 9 000 lidí a 44 lidí zemřelo. Epidemie spalniček se již rozšířila do 23 z 28 regionů v zemi, zatímco se v dalších oblastech objevují nové případy.

Týmy Lékařů bez hranic se rozhodly zaměřit své aktivity na 6 regionů s nejvyšším průměrným výskytem nákazy (podle průměrného počtu nových případů za určité období na daný počet obyvatel). Mezi ně patří regiony Blantyre, Chiradzulu, Lilongwe, Mangochi, Mzimba a Thyolo.

 Lékaři bez hranic ve spolupráci ministerstvem zdravotnictví v Malawi poskytují od dubna zdravotní péči 8 106 pacientům se spalničkami. Lékaři bez hranic podporují 88 nemocnic a zdravotnických středisek jak ve městech, tak na venkově. Aktivity Lékařů bez hranic zahrnují podporu a školení zdravotníků, poskytování léčby a dodávky potřebného vybavení. V regionu Blantyre postihly spalničky také jednu z hlavních věznic, proto byla v nemocnici zřízena speciální jednotka s kapacitou 15 lůžek pro nemocné vězně.



Lékaři bez hranic společně s ministerstvem zdravotnictví zahájili několik masových očkovacích kampaní, aby se zabránilo dalšímu šíření epidemie. V období od 3. do 18. května naočkovaly týmy Lékařů bez hranic v regionech Blantyre, Mzimba a Chiradzulu 1,1 milionu dětí ve věku od 6 měsíců do 15 let. Hned první den bylo v regionu Blantyre naočkováno více než 50 000 lidí a každý očkovací tým denně naočkoval přibližně 1 500 dětí. Od 10. května vedou Lékaři bez hranic očkovací kampaň v regionu Thyolo. Lékaři bez hranic očekávají, že zde bude ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví naočkováno 285 000 dětí.

Plánují se další masové očkovací kampaně a již brzy by měly být zahájeny v regionech Lilongwe a Mangochi. Očekává se, že v těchto dvou regionech bude naočkováno kolem 1,3 milionů dětí. Celkem by tedy mělo být naočkováno 2,5 milionu dětí.

Týmy Lékařů bez hranic pokračují také ve vyhodnocování situace v regionech Machinga a Balaka na jihozápadě země, kde byly také hlášeny případy spalniček. Týmy Lékařů bez hranic začaly v těchto regionech s léčbou nemocných a 12. června zahájí velkou očkovací kampaň pro 400 000 lidí. 

Již před propuknutím epidemie posílili týmy Lékařů bez hranic další mezinárodní a místní kolegové. V současné době zde působí 1 300 spolupracovníků, většinu tvoří místní kolegové.

Navzdory všemu tomuto úsilí představuje epidemie spalniček v Malawi stále velkou hrozbu. Bude potřeba mnoha úsilí a podpory na národní a mezinárodní úrovni, aby se dařilo efektivně s epidemií bojovat a zabránit tak ztrátě mnoha životů.


Spalničky - hrozba
regionu




Spalničky jsou jednou z hlavních příčin úmrtí u dětí a dospívajících po
celém světě. Nemoc může mít vážné vedlejší účinky a zvyšuje riziko
podvýživy.



Malawi není jediným jihoafrickým státem, který byl zasažen epidemií
spalniček. Během několika posledních měsíců byl zaznamenán nárůst
případů spalniček i mezi obyvateli v Mozambiku, Jihoafrické republice,
Svazijsku, Zambii a Zimbabwe.



V Zimbabwe postihly spalničky již 55 z 62 regionů a 384 dětí zemřelo.
Ministerstvo zdravotnictví zahájilo národní očkovací kampaň zaměřující
se na děti (přibližně 5 milionů) od 6 měsíců do 14 let. Lékaři bez
hranic
pomáhají úřadům v poskytování zdravotní péče a v očkování v
regionech Buhera a Epworth.



V období od ledna 2009 do května 2010 evidovala vláda Jihoafrické
republiky v devíti provinciích více než 14 000 pacientů nakažených
spalničkami. V některých provinciích, zejména KwaZulu-Natal a
Mpumalanga, byl každý týden zaznamenán zvýšený výskyt nových případů.
Lékaři bez hranic
podporují očkování v městské čtvrti Khayelithsa, cílem
je naočkovat přibližně 100 000 dětí ve věku od 6 měsíců do 15 let.



V Mozambiku podporují Lékaři bez hranic očkovací kampaň na severu země u
hranic s Malawi, a ve Svazijsku a Zambii neustále monitorují situaci.