Etiopie: Horšící se situace ve městě Warder

23. Září 2008

Lékaři bez hranic jsou v současnosti svědky zhoršující se humanitární situace v okolí města Warder v etiopském regionu Somali. Tisíce vnitřně vysídlených osob, především nomádů, se shromažďují na předměstí Warderu, údajně ve snaze najít jídlo a vodu. Odhadem 8 až 10 tisíc lidí žije v bídných podmínkách - v provizorních obydlích, s omezeným přístupem k vodě, bez sanitárních zařízení a mezi zdechlinami zvířat.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči vnitřně vysídleným osobám i místním obyvatelům ve snadno dostupné klinice ve městě. Tyto služby doplňují mobilní kliniky pro vzdálenější komunity v okresech Warder a Danood. Aktivity zahrnují nutriční program na léčbu podvyživených dětí mladších 5 let, včetně ambulantní terapeutické i nemocniční péče u vážných případů. Ve snaze vyhodnotit situaci a efektivně reagovat na rostoucí potřeby obyvatel v této oblasti spolupracují Lékaři bez hranic se všemi významnými partnery, včetně dalších neziskových organizací a orgánů státní správy. Pokračuje rovněž snaha zlepšit přístup k pitné vodě a hygienické podmínky, stejně jako očkování proti spalničkám a zdravotnická osvěta prováděná prostřednictvím místních osvětových pracovníků z utečeneckých táborů.

Mnozí z vnitřně vysídlených nomádů tvrdí, že v oblastech, které obvykle obývají, není momentálně dostatek jídla a vody pro přežití. Mnoho z nich také přišlo o svůj dobytek, na kterém závisí jejich živobytí. Letošní sucho zřejmě dostalo místní lidi, kteří už tak trpí vleklým konfliktem a minimálními zdroji, do ještě zoufalejší situace.

V etiopském regionu Somali poskytují Lékaři bez hranic základní zdravotní péči v Degahburu, Cherrati a Warderu. V posledních měsících se zvyšoval počet dětí mladších 5 let přijímaných do nutričního programu v Degahburu, nicméně nyní se jejich počet stabilizoval. Vzhledem k tomu že Lékaři bez hranic jsou přítomni pouze na těchto lokalitách, nemohou se vyjádřit k nutriční situaci celého regionu. - Kromě toho Lékaři bez hranic pokračují v akutní nutriční intervenci a ve zdravotnických projektech v jižní a severní části země.