Etiopie: Lékaři bez hranic rozšiřují nutriční programy

13. Červen 2008

V minulých měsících přijali Lékaři bez hranic do svých nutričních programů ve státě Oromie a v tzv. Jižním regionu více než 4 000 vážně podvyživených dětí.

13. května založili v Ropi v regionu Oromie stabilizační centrum, které poskytuje 24-hodinovou zdravotní péči vážně podvyživeným dětem trpícím komplikacemi, např. v podobě malárie či zápalu plic. Posléze pak byla v témže regionu založena další dvě centra a to v Senbete Shinquille a Shashemene. Od té doby bylo v těchto třech zařízeních přijato dohromady 927 dětí a v současnosti je tu léčeno 290 dětí.

Děti, které komplikace nesužují, jsou léčeny v tzv. ambulantních terapeutických programech (ATP), kde jim jsou poskytovány týdenní zásoby tzv. terapeutických potravin, díky nimž mohou zůstat doma se svými rodinami. Do ATP se pak každý týden vracejí na kontrolu a v případě potřeby mohou být odvezeny do některého ze stabilizačních center. V Oromii mají Lékaři bez hranic celkem 11 ATP na různých místech po celém regionu.

2. června začali Lékaři bez hranic pracovat i v Jižním regionu [1] v zóně Kambata. V okresu Kachabira založili stabilizační centrum, kde k 13. červnu bylo léčeno 150 dětí. Vedle toho byla založena i 4 ATP, po dvou v okresech Kachabira a Hadero. Během posledních dvou týdnů bylo do léčebných programů přijato přes 900 vážně podvyživených dětí, které nyní dostávají terapeutické potraviny.

V následujících dnech budou Lékaři bez hranic své aktivity rozšiřovat zakládáním dalších ATP jak v regionu Oromia, tak v Jižním regionu. Kromě toho budou dále vyhodnocovat situaci, aby identifikovali další těžce postižené oblasti, v nichž je třeba reagovat podobným způsobem.



[1] Celým názvem Southern Nations, Nationalities, and People’s Region (SNNPR)