Etiopie: Nutriční intervence Lékařů bez hranic v regionu Oromiya

30. Květen 2008

Před dvěma týdny zahájili Lékaři bez hranic nutriční intervenci v některých oblastech jihoetiopského regionu Oromiya, poté co průzkumy odhalily alarmující nárůst podvýživy mezi dětmi do 5 let.

Organizace založila tři kliniky s hospitalizací, tzv. stabilizační centra, pro nejvážněji podvyživené děti s dalšími zdravotními komplikacemi (např. zápalem plic či anémií), které potřebují intenzivní péči. Centra jsou umístěna ve městech Ropi, Senbete Shinquille a Shashemene v okresech Siraro a Shashemene. K 27. květnu se Lékaři bez hranic v těchto centrech starali o 435 dětí.

V Ropi se Lékaři bez hranici starají o 150 dětí, o něž předtím pečovala misie. Mnoho z těchto dětí trpí na „kwashiorkor“, což je forma edému zapříčiněného podvýživou a projevujícího se hromaděním tekutin v nohách a na chodidlech, které se spolu se zhoršujícím se stavem dítěte mohou rozšířit až k obličeji. Ve stabilizačním centru Ropi se nyní organizace stará celkem o 175 dětí.

V Shashemene založili Lékaři bez hranic své stabilizační centrum v již existujícím zázemí vedle městské nemocnice, do níž v posledních dnech přicházelo stále více dětí. Centrum se stará o 135 dětí z nemocnice a každý den přicházejí další. Jenom 26. května bylo přijato 70 nových případů. K 27. květnu bylo v péči celého stabilizačního centra v Shashemene již kolem 200 dětí. Lékaři bez hranic rovněž otevřeli nové stabilizační centrum v Senbete Shinquille, kde bylo během prvního dne přijato kolem 60 pacientů.

Aby bylo možné léčit také děti trpící podvýživou, nikoli však už dalšími komplikacemi, podporují Lékaři bez hranic také několik ambulantních terapeutických programů (ATP) ve stávajících zdravotních střediscích ve Fajigole, Aje, Toga, Ropi a Senbete Shinquille. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic v současnosti navštěvují tato zařízení a další ambulantní centra a vyšetřují děti na podvýživu. Komplikované případy jsou převáženy do stabilizačních center, zatímco dalšími komplikacemi neprovázené případy podvýživy jsou léčeny na místě ambulantní formou a pomocí terapeutických potravin. V současnosti se organizace stará o 125 dětí v ATP Ropi a o 150 dětí v ATP Senbete Shinquille. Zdravotnické týmy rovněž začaly rozšiřovat záběr svých aktivit a vyjíždět do okolních oblastí. V následujících dnech proto očekávají přijetí dalších dětských pacientů.

Tyto aktivity pak doplňují běžné projekty Lékařů bez hranic v regionu Somali (Degahbur, Cherrati, Warder a Fiq), které také zahrnují nutriční péči. Některé z těchto programů rovněž během posledního měsíce zaznamenaly významný nárůst počtu podvyživených dětí. Např. v Degahburu léčí organizace nyní 600 podvyživených dětí, 20% z nich podvyživených vážně.

Vzhledem k tomu, že příští sklizeň se očekává až na přelomu srpna a září, jsou Lékaři bez hranic připraveni reagovat v mnohem širším rozsahu a i nadále budou pokračovat s kontrolou nutriční situace v oblasti.