Etiopie: Opakované obstrukce nutí Lékaře bez hranic stáhnout se z Fiku

10. Červenec 2008

Addis Abeba / Praha, 10. července 2008. - Lékaři bez hranic se rozhodli uzavřít svůj projekt v etiopském regionu Somali a stáhnout se z Fiku, kde program v prosinci 2007 švýcarská sekce organizace otevřela, protože už dále nemohou adekvátně reagovat na zdravotní potřeby obyvatelstva postiženého vnitřním konfliktem.


Intenzifikace konfliktu mezi etiopskou vládou a opozičními skupinami a s ním spojená ekonomická blokáda mají už více než rok vážné dopady na civilní obyvatelstvo, jehož humanitární a sanitární situace se ještě zhoršila suchem, které oblast postihlo. Převážně kočující obyvatelstvo čelí při svém pohybu omezením, která narušují jeho tradiční způsoby přežití a zamezují v přístupu ke zdravotní péči a potravinové pomoci.


Opakované administrativní překážky a zastrašování personálu Lékařů bez hranic v oblasti Fiku zabraňují organizaci doručovat ohrožené populaci naléhavě potřebnou zdravotní péči. Navzdory dohodám podepsaným s federálními orgány neobdrželi zahraniční spolupracovníci organizace potřebná pracovní povolení a mohli tak být na místě přítomni jen po krátkou dobu.


„Za šest měsíců intervence mohly naše týmy pracovat ve Fiku dohromady jen deset týdnů a pět týdnů na periferii města, třebaže právě zde je potřeba pomoci největší. To významně omezuje zdravotnický dopad naší práce,“ říká Hugues Robert, ženevský vedoucí programu v Etiopii. V situaci, kdy v některých vesnicích trpí podvýživou až 9% dětí (podle posledního květnového průzkumu Lékařů bez hranic), mohlo být do výživových programů přijato pouhých 84 dětí. Kromě toho mohly v posledních 6 měsících mobilní týmy organizace vyšetřit v nejpostiženějších zemědělských oblastech kolem Fiku pouze 677 lidí, ačkoli byly připraveny na mnohem větší počet pacientů.


Přístup úřadů k humanitárním organizacím vyústil v opakované zadržení spolupracovníků Lékařů bez hranic, po němž nenásledovalo ani obvinění, ani vysvětlení.


„Nejsme schopni trvale vyhodnocovat potřeby obyvatelstva a rozvíjet své aktivity tam, kde jsou potřeby největší,“ říká Hugues Robert. „Navzdory opakovaným pokusům zlepšit pracovní vztahy s úřady, může naše organizace pouze litovat nedostatku prostoru pro nezávislou a nestrannou pomoc.“


V čase, kdy je naléhavě potřebné zvýšit rozsah pomoci, vyzývá švýcarská sekce Lékařů bez hranic etiopskou vládu ke změně podmínek pro práci humanitárních organizací v etiopském regionu Somali.


© MSF, Etiopie - Ogaden, srpen 2007


Švýcarská sekce Lékařů bez hranic pracuje v Etiopii od roku 1993 a otevřela projekty v oblastech South-Omo, Sekota, Damot Gale a Gambella a reagovala na epidemie a nutriční potřeby obyvatel v oblastech Wollyta, Gurage a Hadiya. Ve Fiku, v regionu Somali, podporovala organizace od prosince 2007 zdravotnické středisko a zajišťovala mobilní kliniky v oblasti.