Existující úspěšné metody léčení podvýživy nevyužívány

22. Leden 2015

Každoročně je podvýživa příčinou úmrtí miliónů dětí, kterým by mohlo být zabráněno. V každém okamžiku se na světe nachází více než 60 miliónů malých dětí s příznaky akutní podvýživy, charakterizované náhlým úbytkem váhy nebo celkovým chřadnutím. Všechny tyto děti, pokud se jim nedostane náležité péče, jsou ve vážném ohrožení života. Vyživovací centra jsou v našich představách spojena s místy konfliktu či vysídlení, ale akutní podvýživa se může běžně objevit i v politicky stabilních zemích trpících chudobou.

[zpět na Top 10: Opomíjené humanitární krize roku 2006]

V těchto souvislostech může být chybné trvat na zásadách dlouhodobého rozvoje a na používání místních zdrojů obživy na úkor vyhovění bezprostředním potřebám. Metody pomáhající léčit dokonce i nejtěžší případy akutní podvýživy nejsou dostupné na místech, kde neprobíhá velká humanitární operace. V případě takovýchto humanitárních akcí se navíc ukazuje, že výživová centra nemají dostatečné kapacity a obvykle jsou zavalena množstvím pacientů. Poslední strategie potírání podvýživy však přináší naději. Jedná se o snadno použitelné léčebné produkty, mezi které patří například pasta z mléka a burských oříšků, tzv. “Plumpy nut”. Tyto produkty nabité energií a živinami jsou ideální pro rychlé nabytí váhy u podvyživených dětí s malými žaludky a nechutenstvím a navíc mohou být podávány i mimo nemocnice, což značně rozšířuje léčebné možnosti. Uvedené nutriční produkty se v praxi uplatnily například ve velmi chudém Nigeru, kde Lékaři bez hranic úspěšně léčili téměř 200 000 podvyživených dětí. Tyto nové postupy by mohly být lehce převzaty a realizovány s pomocí státních zdravotnických zařízení, v praxi tomu tak ale zatím bohužel není.

Přestože pokračující boj s podvýživou je prozatím neplodný, je dnes možné nabídnout jednoduchou a efektivní léčbu desítkám milionů dětí, které stojí tváří v tvář smrti.