Filipíny: Komunity postižené povodněmi po bouřích Ketsana a Parma jsou stále ve velkém ohrožení

Další očekávaná tropická bouře Parma, která měla udeřit o víkendu, zasáhla severní část Filipín v sobotu 3. října. Způsobila rozsáhlé škody a o život připravila 15 lidí. 170 000 lidí bylo z obav před bouří z nejvíce ohrožených míst evakuováno.


Průvodních dešťů bylo méně, než se předpokládalo, k úlevě obyvatel Manily, z nichž mnozí přišli o své domovy při povodních způsobených bouří Ketsana, která Filipíny zasáhla před týdnem. Podle oficiálních údajů způsobila bouře Ketsana smrt 300 lidí, v Manile a okolních oblastech vysídlila 320 000 lidí a celkově zasáhla do životů 3,9 milionu obyvatel.


Manila a okolní oblasti byly zničeny bouří z minulého týdne,“ řekla koordinátorka krizového týmu Lékařů bez hranic Oifa Bouriachi. „Prudké deště by už tak obtížnou situaci jenom zhoršily. Desítky tisíc rodin žijí v evakuačních centrech. Naše týmy pokračují ve vyhodnocování potřeb a poskytování potřebné pomoci.“



Lékaři bez hranic poslali do oblasti krizový tým složený z 20 spolupracovníků. Dvě mobilní kliniky poskytují zdravotní péči v některých z 505 evakuačních center v Manile a okolí. Mobilní kliniky ošetří asi 70 lidí za den a poskytují také psychologickou pomoc lidem trpícím post-traumatickým syndromem.


Lékaři bez hranic distribuují i nepotravinovou pomoc v evakuačních centrech, včetně hygienických sad pro 6500 lidí. Zítra zahájí činnost mobilní klinika v Laguna Bay jihovýchodně od Manily, doprovázená distribucí nepotravinové pomoci (např. mýdlo, nádoby, plastové plachty). Tato oblast je dosud pod vodou a 100 000 lidí zde žije v evakuačních centrech.


Týmy Lékařů bez hranic pokračují ve vyhodnocování situace v Manile a jejím okolí, včetně průzkumných letů s helikoptérou. Ačkoli reakce filipínských úřadů byla rychlá a efektivní, do některých oblastí se dosud žádná pomoc nedostala. Rozlehlost a přírodní podmínky regionu stěžují přístup k obyvatelům, kteří mohou nezbytně potřebovat pomoc.


Na Filipínách je období monzunů, proto panují obavy, že brzy přijdou další prudké deště. Předpovědi počasí nevypadají dobře. Další záplavy by byly katastrofou v situaci, kdy mnoho míst stále zůstává pod vodou. Všichni tu zůstávají ostražití,“ uvedla dále Oifa Bouriachi.