Fotogalerie: 30 000 uprchlíků čeká na pomoc v Jižním Súdánu

MSF - Running man

V uplynulých dvou týdnech překročilo hranice ze súdánského státu Modrý Nil do jihosúdánského státu Horní Nil 30.000 nových uprchlíků. Každý den hranici přechází na 2.000 lidí, kteří zoufale potřebující humanitární pomoc a připojují se k 70.000 uprchlíkům, kteří již dříve uprchli do oblasti před boji mezi súdánskou armádou a ozbrojenou skupinou SPLM-Sever.

Lékaři bez hranic 4. června vyzvali Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), aby okamžitě určil vhodné útočiště pro uprchlíky.

Momentálně se noví uprchlíci shromažďují pod stromy v místě zvaném Rum. Lékaři bez hranic zde od minulého týdne poskytují zdravotní péči těm nejtěžším případům. Uprchlíci jsou vyčerpaní po měsících strávených v buši, kde se skrývali před boji. Mnozí vyprávějí hrozivé příběhy o slabých a zraněných lidech, kteří nebyli schopni zvládnout dvoutýdenní či delší pochod k hranicím Jižního Súdánu a zůstali ležet podél cesty.

Více informací o kritické situaci v oblasti najdete ZDE

Prohlédněte si galerii snímků, které přímo na místě pořídil Jean-Marc Jacobs.

Desítky tisíc uprchlíků, kteří již do oblasti dorazili dříve, žijí v provizorních táborech Doro a Jamam. Ty jsou momentálně již téměř naplněny a také v nich dochází zásoby vody. O kritické situaci v táborech Doro a Jamam již Lékaři bez hranic dříve informovali.