FOTOGALERIE: Boj s horečkou dengue v Hondurasu

Přinášíme vám fotografie z Hondurasu, kde Lékaři bez hranic kvůli alarmujícímu nárůstu případů horečky dengue zahájili krizovou intervenci. Od začátku roku 2010 bylo v zemi registrováno již více než 50.000 případů. Vedle poskytování zdravotnické pomoci se Lékaři bez hranic v oblasti věnují také osvětovým aktivitám a kontrole vektoru (tj. boji proti přenašečům nemoci).

Autorem fotografií je Juan Carlos Tomasi (srpen 2010).

» Čtěte více o horečce dengue v Hondurasu


Od začátku roku 2010 bylo v Hondurasu registrováno již více než 50 000 případů horečky dengue.

V nemocnici San Felipe na okraji města zřídili Lékaři bez hranic pohotovostní oddělení pro léčbu dětí do 15 let s příznaky horečky dengue.


Léčba dětí zahrnuje dostatečnou hydrataci a odpočinek. Proti viru neexistuje žádná očkovací vakcína ani lék.


5měsíční Ithian Asael Morgan bude po 8 dnech propuštěn z nemocnice.


Anthoniův stav se po mírném zlepšení opět zhoršil. “Mám o něj starost. Jediné, co můžeme dělat, je čekat,” říká jeho otec Victor Manuel Amador, který je u svého syna ve dne v noci.


5letá Lucía Isammar Elvir se chystá opustit po 5 dnech nemocnici. Chce jít domů malovat si a kreslit.


4letá Angelina plakala pokaždé, když se k ní přiblížil zdravotník. Roztok ji tak mohla podávat pouze její matka. Po dvou dnech léčby už byla Angelina schopná posadit se v posteli.


Tým Lékařů bez hranic objíždí domy v sousedství a učí lidi, jak uchovávat vodu v bezpečí před komářími larvami, a vyvětluje, že nebezpečí je též v hromadícím se odpadu.


Pracovnice Lékařů bez hranic vysvětluje, jak je důležité, aby lidé změnili své zvyky a sociální návyky a zapojili se do boje proti horečce dengue.


Týmy Lékařů bez hranic provádějí chemickou úpravu stojaté vody, která zabrání komářím larvám v líhnutí.


Problémem jsou také hromady odpadků a suti, které rovněž poskytují půdu pro líhnutí komárů. Hospodaření s odpady v těchto chudých oblastech však představuje nelehký úkol.


Týmy Lékařů bez hranic provádí v domech fumigaci (dezinfekci kouřem) s cílem zničit reprodukční cyklus komárů.


Fumigace ve čtvrti Manchen.