Gaza: Hrozba infekcí u pacientů operovaných během bojů

Více než dva týdny po vyhlášení příměří posílili Lékaři bez hranic své zdravotnicné týmy v pásmu Gazy v oblasti chirurgické, pooperační a psychologické péče. Ta je určena především osobám zraněným během třítýdenní válečné izraelské operace v minulém měsíci.



Prioritou zůstává vyhledat osoby, které zatím nebyly doléčeny, a brzy je ošetřit. Dva týmy Lékařů bez hranic, které zjišťovaly, jaká je situace v nejvíce postižených oblastech, diagnostikovaly u dvaceti procent těžce raněných osob infekce ran. Každý den proběhne v provizorní nemocnici Lékařů bez hranic ve městě Gaza pět až osm chirurgických výkonů.

Riziko infekcí ran, které nebyly dostatečně vyčištěny

Vzhledem k vysokému nebezpečí infekcí je brzká terapie zásadní. "Jednou z našich hlavních činností je čištění ran. Tento chirurgický zákrok zvaný débridement je ve válečné chirurgii klíčový,“ vysvětluje Jean Rijs, chirurg Lékařů bez hranic.

“Prvním úkolem je odstranění zdroje infekce, kterými mohou být cizí tělesa v ráně: kulky, střepiny, půda, dále volně pohyblivé kostní úlomky a neživá či infikovaná tkáň. V případě že původní chirurgický zákrok nebyl dokončen, je nutné pacienta reoperovat za účelem prevence infekce. Čím později je rána ošetřena, tím vyšší je riziko infekce kostí a dalších tkání. Riziko smrtelných infekcí představují tetanus a gangréna."

Chirurgický tým také transplantuje kožní štěpy a převazuje rány u pacientů v celkové anestézii. Kritéria pro přijetí chirurgických pacientů byla vytvořena na základě vysokého počtu pacientů, kteří byli ambulantně ošetřeni již během izraelské vojenské operace a nyní potřebují další ošetření. Tato péče snižuje nápor pacientů v palestinských nemocnicích, které se opět mohou věnovat svému obvyklému programu (pohotovost a plánované výkony).

Další pacienti potřebují pooperační péči

Od vyhlášení příměří bylo na pooperačních odděleních Lékařů bez hranic v pásmu Gazy léčeno 153 pacientů. Kliniky Lékařů bez hranic ve městě Gaza a Khan Younis zaznamenaly od minulého prosince čtyřicetiprocentní nárůst činnosti. Mobilní týmy poskytují pooperační péči pacientům, kteří se nemohou dostat do klinik Lékařů bez hranic. Na kliniku ve městě Gaza přijde každý den více než sto pacientů. Přibližně třetinu tvoří pacienti, kteří jsou vyšetřeni lékařem a fyzioterapeutem. Polovina nových pacientů je přijata do pooperačního programu Lékařů bez hranic.

“Po každém období ostřelování přichází pacienti se stejným typem poranění,” řiká Michèle Beck, konzultantka pooperační kliniky. “Většinou jsou to zranění s mnohočetnými úlomky po výbuchu, včetně otevřených poranění lebky.”

Sestry z týmů Lékařů bez hranic provedou každý den nejméně deset převazů u pacientů operovaných pro těžká poranění či popáleniny, s některými pacienty rehabilituje fyzioterapeut.

Třetí pooperační klinika Lékařů bez hranic byla zprovozněna na severu pásma Gazy v neděli osmého února.

Žádosti o psychologickou péči

Tento týden začala skupinová terapie pro palestinské zaměstnance pohotovosti. Zdravotníkům, kteří byli vystaveni bojům a jejich následkům, nabízí možnost promluvit pod dohledem psychologa. Mnozí se stali svědky násilí, nemohli se dostat k poraněným lidem a sami se obávali o vlastní bezpečnost. Pracovníci záchranného systému (záchranáři, zdravotníci a hasiči) zasahovali během tří týdnů střetů téměř třináctsetkrát, což v běžném stavu odpovídá období tří let. Psychologická podpora je nabízena také rodinám těch, kteří zahynuli při poskytování pomoci.

Mnoho osob nyní vyhledává Lékaře bez hranic přímo za účelem psychologické péče, což bylo doposud vzácné. V současné době jsou v pásmu Gazy dva psychologové Lékařů bez hranic.

Znovu byl navázán kontakt s pacienty, kteří byli v programu Lékařů bez hranic již před koncem prosince. Velká část z nich se s nedávnými násilnostmi vypořádala dobře i v případě, že v jejich rodině došlo k úmrtí či poranění.

Humanitární pomoc roste, ale potřeby stále nejsou naplněny

Obyvatelé Gazy byli již v minulosti závislí na mezinárodní pomoci, tato potřeba však nyní dramaticky vzrostla.

Téměř dvě třetiny populace jsou závislé na potravinové podpoře. Podle zprávy ministerstva veřejných prací v Gaze zůstávají desetitisíce osob dočasně bydlet v jiných rodinách poté, co bylo zcela zničeno více než pět tisíc domů a desítky tisíc dalších poškozeny.

Několik humanitárních organizací distribuuje matrace, pokrývky a hygienické pomůcky. Dostatečná pomoc obyvatelům Gazy je však znesnadněna problémy s převozem materiálů a přístupem pracovníků do Gazy i nemožností dovozu stavebních hmot.