Gaza: Lékaři bez hranic rozšiřují zdravotnické aktivity

V pásmu Gazy jsou nyní v provozu tři kliniky Lékařů bez hranic a další chirurgický tým pracuje v nemocnici Al Shifa. Současně se připravuje mobilní nemocnice pro pacienty, kteří potřebují další chirurgickou péči.

Chirurgický tým pracuje v nemocnici Al Shifa v Gaza City od neděle 18. ledna. Vaskulární chirurg, chirurg-ortopéd, anesteziolog a sálová sestra posílili zdravotnický personál, který za poslední 3 týdny provedl na 500 zákroků. Minimálně 40% zraněných vyžadovalo amputaci.


Chirurgické zákroky po uzavření příměří. Někteří pacienti potřebují další chirurgický zásah a v jiných případech byly operace o několik týdnů opožděny, protože zdravotnické týmy musely pracovat rychle a prioritou byli nejhůře zranění. Další tým Lékařů bez hranic s vaskulárním chirurgem, anesteziologem a sestrou z intenzivní péče dorazil do Gazy v pondělí 19. ledna. V nemocnici Al Shifa působí nyní vysoký počet mezinárodních zdravotníků a Lékaři bez hranic zřizují nezávislou mobilní nemocnici, která se zaměřuje na specifické potřeby.


Nafukovací nemocnice v Gaza City. V blízkosti kliniky pooperační péče Lékařů bez hranic v Gaza City vyrostly dva nafukovací stany se dvěma operačními sály a jednotkou intenzivní péče s deseti lůžky. 19. ledna dorazily do Gaza City léky, chirurgické sady pro 300 zákroků a 100 hospitalizačních sad, dohromady pak 21 tun zdravotnického materiálu.


Zdravotnické aktivity naplno pokračují, očekává se zvýšený počet případů. Na klinice pooperační péče Lékařů bez hranic v Gaza City ošetřily 19. ledna zdravotnické týmy 30 pacientů, více než v předchozích dnech. Svou činnost obnovily klinika Lékařů bez hranic ve městě Khan Younis na jihu pásma Gazy a pediatrická klinika Lékařů bez hranic ve městě Beit Lahia na severu. Obyvatelé se nyní mohou volněji pohybovat a hledají zdravotnickou pomoc, proto se očekává zvýšený počet pacientů.


Mapování potřeb v oblasti nadále pokračuje. Týmy Lékařů bez hranic pokračují v mapování různých oblastí Gazy a zjišťují míru zdravotnických potřeb obyvatel a vysídlených osob.


21. ledna by do Gazy mělo dorazit dalších devět spolupracovníků Lékařů bez hranic. Posílí tak tým 70 palestinských a 12 mezinárodních spolupracovníků. V případě potřeby budou na místo odesláni další spolupracovníci i zdravotnický materiál.