Gaza: Zdravotnické týmy bez přístupu do oblasti

Jeruzalém/Gaza/Praha, 15. ledna 2009. Navzdory prohlášením izraelských představitelů zhoršující se bezpečnostní situace v pásmu Gazy vážně omezuje mezinárodní humanitární pomoc, která má poskytnout podporu místním pohotovostním službám ve snaze zvládnout příliv tisíců zraněných pacientů. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic vyzývá strany zúčastněné v konfliktu, aby umožnily vstup zdravotnického personálu do oblasti a zabezpečily podmínky pro poskytování pomoci civilistům uvězněným v pásmu Gazy.

Střelba a bombardování izraelské armády v pásmu Gazy brání týmům Lékařů bez hranic v pohybu, i když organizace získala povolení od izraelských úřadů. Denní tříhodinové pozastavení bojů není plně monitorováno. A protože se týká jenom Gaza City, pro humanitární pracovníky neexistuje možnost bezpečně využít jediné místo určené izraelskými úřady pro přechod lidí - přechod Erez na severu pásma Gazy. Lékaři bez hranic nedostali povolení použít přechod Kerem Shalom, který se používá pro zásobování a přepravu materiálu. Lékaři bez hranic odsuzují tuto blokádu a nemožnost volby, které čelí: vystavení svých spolupracovníků ohrožení bez možnosti alternativy.


Lékaři bez hranic požadují povolení vstupu svých humanitárních pracovníků do pásma Gazy přes alternativní přechody, jako je například Kerem Shalom. Je to nezbytný předpoklad pro poskytování adekvátní pomoci obyvatelům Gazy.


Lidé žijící v pásmu Gazy nemohou utéct, jsou uvězněni uprostřed násilí,“ říká vedoucí mise Lékařů bez hranic na Palestinských teritoriích, Franck Joncret. „Je nezbytně důležité, aby se k obyvatelům dostala pomoc zvenčí. Ale rizika, kterým čelí mezinárodní a místní humanitární organizace jsou příliš vysoká a brání v poskytování pomoci. Izrael a Hamas musí přijmout odpovědnost a umožnit práci humanitárním organizacím,“ uvedl.


Zatímco pohotovostní oddělení v Gaze čelí nedostatku chirurgů, pětičlenný tým Lékařů bez hranic již týden čeká v Jeruzalémě, až bude moci vycestovat. Nemocnice Shifa v Gaza City žádala a spoléhala se na podporu pracovníků Lékařů bez hranic a na zdravotnický materiál více než 2 týdny.


Jsme v pravidelném kontaktu s nemocnicemi v Gaze,“ uvedla Cécile Barbou, zdravotnická koordinátorka v pásmu Gazy. „Jejich pohotovostní oddělení a jednotky intenzivní péče jsou ochromeny přílivem nemocných a zraněných pacientů, obzvláště v noci. Chirurgická oddělení pracují nonstop. Někdy se provádějí simultánně dvě operace ve stejném operačním sálu. Nemocniční personál je vyčerpaný.“


Od začátku izraelské operace 27. prosince bylo poskytování pomoci velmi obtížné. Klinika Lékařů bez hranic v Gaza City zůstává otevřena, pro lidi je však jakýkoliv pohyb extrémně nebezpečný a jen několik obyvatel má přístup ke zdravotnickým zařízením. Část palestinského zdravotnického týmů Lékařů bez hranic je vybavena krizovými soupravami, aby mohla ošetřovat pacienty v jejich domovech v sousedství, kde členové týmů žijí. Místní spolupracovníci tak za poslední 2 týdny ošetřili již více než 270 pacientů. Léky a materiál z inventáře byly distribuovány tak, aby co nejlépe reagovaly na nedostatek ve zdravotnických zařízeních v Gaze.


Na cestě do oblasti je také dodávka 21 tun krizového zdravotnického materiálu Lékařů bez hranic. Zásilka obsahuje léky (analgetika, anestetika a antibiotika), zdravotnické a chirurgické pomůcky a logistickou výbavu, včetně mobilní nemocnice se dvěma operačními sály a jednotkou intenzivní péče s 10 lůžky.


Strany zúčastněné v konfliktu musí respektovat humanitární pracovníky a garantovat jejich bezpečný přístup do pásma Gazy.


Lékaři bez hranic pracují v pásmu Gazy od roku 1989. Tým momentálně tvoří tři mezinárodní spolupracovníci a 70 místních kolegů, ze kterých je 35 zdravotníků. Projekty zahrnují post-operativní péči, fyzioterapii, pediatrické služby a psychosociální a zdravotnickou podporu.