Guiena: Zákaz vycházení a uzavření letiště brání poskytování péče během krize

22. Leden 2015

Včera večer změnily místní autority pravidla stanného práva: mezinárodní humanitární organizace a Guinejský Červený kříž mají povolení k pohybu od 8.00 do 18.00 hod., Guinejčané a ostatní obyvatelé od 8.00 do 12.00 hod. Bezprostředně po včerejším vyhlášení zákazu vycházení byla zaznamenána střelba. Dnes ráno odjel tým Lékařů bez hranic do zdravotnického centra Matam.

Praha/Conakry, 14. únor 2007. Mezinárodní humanitární organizace Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic od soboty ošetřila přibližně 355 lidí, kteří utrpěli zranění během demonstrací a bojů v Conakry a Gueckedou. Většina poranění byla způsobena zbloudilými kulkami.

Poté co se před víkendem Lékaři bez hranic dozvěděli o nově chystané demonstraci, připravili se na možnost, že akutní lékařská pomoc bude potřebná. Tým zabezpečil nezbytné zařízení ve zdravotnickém centru Matam v Conakry a v nemocnici Gueckedou, kde Lékaři bez hranic provozují dva programy na léčbu HIV/AIDS.

Zdravotnické centrum Matam již mělo svou jednotku akutní zdravotnické péče. Lékaři bez hranic pak vedle ní zřídili další dva stany pro zvýšení kapacity pro ošetření zraněných. Přijelo dalších pět zdravotnických spolupracovníků, aby podpořili tým v oblasti. Lehce zranění jsou ošetřováni ve zdravotnickém centru Matam; pacienti s těžšími poraněními jsou svěřeni do péče v nemocnici Donka s kapacitou pro komplexní chirurgické zákroky.

Od soboty 10.2. bylo v nemocnici Donka v Conakry přijato a ošetřeno více než 275 zraněných pacientů. Současně z této oblasti bylo hlášeno 37 úmrtí jako důsledek násilných střetů. Podle včerejších zpráv bylo guinejskými lékařskými týmy podporovanými spolupracovníky Lékařů bez hranic hospitalizováno 60 pacientů z celkového počtu 111. Byla zajištěna dodávka léků a lékařského vybavení, pohotovostní jednotka nemocnice je pravidelně zásobována pitnou vodou. Lékaři bez hranic se zároveň podílejí na distribuci jídla pro pacienty nemocnice. Vedle toho pomáhají s transportem pacientů sanitkami do nemocnice Donka. Přeprava pacientů pohotovostními vozidly však nadále zůstává omezováná místními autoritami a zdlouhavými procesy při vydávání speciálních dopravních povolení. Tyto dokumenty jsou absolutně nezbytné k provozování pohotovostních operací na záchranu a ošetřování zraněných.

“V Matamu jsme  v průběhu 24 hodin přijali více než 47 lidí se střelnými zraněními,” řekl Sergio Martin, vedoucí mise v Guinei. “Momentálně se nejvíce obáváme účinku deklarovaného stanného práva zahrnujícího zákaz vycházení, jež dovoluje pohyb jen mezi 16.00 a 20.00hod. Jak máme přepravit pacienty, kteří potřebují ošetření specialisty, když nemáme povolení k pohybu mezi zdravotnickými zařízeními? Pokoušíme se dostat výjimku, ale doposud nebylo nic zaručeno.”

Včerejší násilné demonstrace propukly i ve městě Gueckedou blízko hranice s Libérií. Odpoledne dorazilo do místní nemocnice sedm zraněných.

Není to poprvé, co Lékaři bez hranic museli posílit pohotovostní zdravotnické služby v Conakry. Při první vlně demonstrací před necelým měsícem vybavili Lékaři bez hranic zdravotnické centrum Matam dvěma chirurgickými soupravami (tzv. “kits”), umožňujícími ošetření 150 zranění, a dalšími materiály pro ošetření dalších 200 zranění a 160 popálenin.

“Bojíme se o 1200 pravidelných pacientů našeho projektu na léčbu HIV/AIDS,” dodává Martin. “Přicházeli do našich center pravidelně, aby bezplatně obdrželi zdravotnickou pomoc a antiretrovirální léky. Ale současná nejistota a zákaz vycházení jim brání sem docházet a možná tak nebudou schopni dál pokračovat v léčbě. To by mohlo mít vážné důsledky pro jejich zdraví.”

Letiště v Conakry je od víkendu uzavřeno, což znemožňuje humanitárním organizacím možnost poslat do Guiney týmy spolupracovníků a zásoby materiálu.