Haiti: čas plyne, ale potřeba zdravotnické pomoci přetrvává

Čtyři měsíce po ničivém zemětřesení pokračují týmy Lékařů bez hranic v přizpůsobování svých aktivit v závislosti na měnících se zdravotnických potřebách. Prioritou však i nadále zůstává poskytování bezplatné primární a sekundární péče v přibližně 20 zařízeních a skrze mobilní kliniky.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic


„Více než jeden milion lidí stále žije v žalostných podmínkách pod stany nebo plastovými plachtami a netuší, co je v následujících měsících čeká,“ říká vedoucí mise Lékařů bez hranic na Haiti Stefano Zannini. „Do toho zesilují deště a místa, kde žijí oběti zemětřesení, jsou několikrát do týdne zaplavována.“


Tyto podmínky sebou nesou zvýšená zdravotní rizika. Od 12. ledna poskytli Lékaři bez hranic zdravotní péči 137 000 pacientům. V zařízeních poskytujících primární zdravotnickou péči jsou dnes léčena zejména respirační onemocnění a nemoci vznikající v důsledku špatné kvality vody, jako je malárie a průjmy. Od konce března bylo v nemocnici Choscal ve čtvrti Cité Soleil ošetřeno 71 případů s podezřením na břišní tyfus, nemoc zapříčiněnou špatnými hygienickými podmínkami.


V zemi, kde bylo vážně poničeno nebo úplně zničeno 60% všech zdravotnických zařízení, se nyní snaží Lékaři bez hranic poskytovat sekundární zdravotní péči a to skrze zřizování nebo podporu nemocnic a specializovaných lékařských zařízení. „Je zde mnoho pacientů, kteří utrpěli zranění během zemětřesení a potřebují ortopedické a revizní operace, do popředí se ale také dostávají každodenní lékařské případy, jako jsou zranění v důsledku automobilových či domácích nehod,“ vysvětluje Dr. John Pratt, který pracuje v nemocnici Lékařů bez hranic Saint-Louis v Port-au-Prince.


Prioritou je také poskytování porodnické péče. V dubnu bylo v lékařském zařízení Isaie Jeanty v Port-au-Prince provedeno 635 komplikovaných porodů, z toho 131 císařským řezem. V Léogâne provedli Lékaři bez hranic 514 chirurgických, většinou porodních zákroků.


V nemocnici Saint-Louis zřídili Lékaři bez hranic jediné specializované oddělení na léčbu těžkých popálenin v zemi. Jednotka disponuje 3 stany a 27 lůžky pro dětské a dospělé pacienty. Většinu pacientů tvoří právě děti, které se popálí v důsledku domácích nehod, ke kterým dochází v provizorních přístřešcích, kde často žijí pohromadě velké rodiny.




Lékaři bez hranic zřídili také tři rehabilitační centra, kde poskytují pacientům fyzioterapii, psychologickou podporu a další následnou léčbu. Pooperační péče, nemocniční i ambulantní, je k dispozici také v dalších zařízeních řízených nebo podporovaných Lékaři bez hranic. Během posledních čtyř měsíců poskytli Lékaři bez hranic pooperační péči více než 14 600 pacientům.


Celkem 69 000 obětem zemětřesení se dostalo psychologické podpory. „Čtyři měsíce po zemětřesení mnoho Haiťanů stále cítí a slyší chvění země,“ říká psychiatrička Lékařů bez hranic Dr. Maryvonne Bargues. „Ošetřujeme mnoho lidí, kteří prodělávají počátek akutní psychózy. Za úsměvy, které mají připomínat Port-au-Prince před zemětřesením, se skrývá kolektivní deprese. Lidé vědí, že bude trvat ještě hodně dlouho, než se jejich životní situace zlepší. Jsou vystrašení, ale nevzdávají se.“


V dubnu ošetřili Lékaři bez hranic ve zdravotnických zařízeních v Port-au-Prince 81 obětí sexuálního násilí. Péče zahrnuje psychologickou a zdravotnickou pomoc včetně očkování proti hepatitidě B a preventivní léčbu proti HIV/ AIDS.


S nadcházejícím období dešťů a hurikánů přesouvají Lékaři bez hranic postupně své zdravotnické aktivity ze stanů do pevných staveb nebo kontejnerů. Například v Léogâne byla na začátku května zbudována nemocnice z kontejnerů o kapacitě 120 lůžek, která nahradila původní zařízení zničené zemětřesením. V Jacmelu, kde byla nemocnice vážně poškozena, jsou nyní jednotlivá oddělení také přesouvána do kontejnerů. Rozsáhlé obnovující práce probíhají také v dalších veřejných zdravotnických zařízeních, která Lékaři bez hranic podporují. 


Okolní oblasti Port-au-Prince sice nebyly zemětřesením zasaženy, zažili ale příliv stovek tisíců lidí, kteří utekli z hlavního města. Za účelem vyhodnocení situace a zdravotnických potřeb v oblasti navštívily týmy Lékařů bez hranic několik měst, jako Gonaives, Port-de-Paix, Cap Haitien, Fort-Liberté, Saint-Marc a Les Cayes. Tyto venkovské oblasti nepotřebují pomoc v důsledku zemětřesení, ale z důvodu špatného přístupu ke zdravotní péči. Po detailním vyhodnocení situace se Lékaři bez hranic rozhodnou, zda rozšíří své aktivity do některých z těchto oblastí.


Tři měsíce před obdobím hurikánů se Lékaři bez hranic připravují na možný nárůst akutních případů spojených s příchodem dešťů a případné zhoršení zdravotní situace v Port-au-Prince a celé zemi. Na základě možného nárůstu zdravotnických potřeb byly objednány další dodávky léků a logistického materiálu, které budou dostupné v průběhu několika příštích týdnů.