Haiti: Dárcovská konference v New Yorku

31. Březen 2010

Port-au-Prince / New York / Praha, 31. března 2010 – Dárcovská konference Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku nesmí učinit opatření, které by omezily přístup ke zdravotní péči pro zranitelnou haitskou populaci, sdělila mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém
zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Téměř všechny státní a mnohé soukromé zdravotnické struktury poskytovaly od zemětřesení ze dne 12. ledna bezplatnou zdravotní péči. Mezitím však byly zveřejněny plány na znovuzavedení poplatků v nemocnicích, a to již od poloviny dubna.

Podmínit přístup ke zdravotnické pomoci finančními prostředky by úplně ignorovalo realitu, kterou pozorujeme v ulicích a v provizorních táborech na Haiti,“ říká zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic Karline Kleijer. „Statisíce lidí jsou vysídleny a žijí v chatrných příbytcích z plastových plachet, ve stanech nebo v ruinách domů, o jednu latrínu se v průměru dělí několik stovek lidí. Přístřeší, hygiena, voda a zdravotní péče jsou nadále prioritou. Obrovské humanitární potřeby zůstávají nepokryty a hrozí, že s příchodem dešťů a hurikánů se zhorší současné životní podmínky. Během nedávných dešťů jsme viděli, že se velké části táborů zřítily. Zaplavení nebo zřícení příbytků a stanů by mnohé vysídlence mohlo přinutit k opětovnému stěhování.“

K nejčastějším zdravotnickým potížím, které v současnosti Lékaři bez hranic ošetřují, patří respirační a průjmová onemocnění. Oběti zemětřesení nadále potřebují pooperační péči a rehabilitace, fyzioterapii a psychologickou podporu. Kromě toho obyvatelé ve velkém potřebují porodnickou, pediatrickou a úrazovou péči.

Haiťané musí mít přístup k fungujícímu zdravotnickému systému,“ prohlásil mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Dr. Christophe Fournier. „Potřebné finanční zdroje pro fungování zdravotnické struktury nesmí být získávány od zoufalé populace.“

Mezinárodní společenství by mělo zvážit přímou finanční podporu zdravotnického systému na Haiti. Rozhodnutí na konferenci v New Yorku musí umožnit haitskému zdravotnickému systému pokračovat v pokrývaní okamžitých zdravotnických potřeb populace.

Lékaři bez hranic působí na Haiti již 19 let. V současnosti pracuje v zemi kolem 3 300 místních a mezinárodních spolupracovníků Lékařů bez hranic. Od zemětřesení poskytli Lékaři bez hranic více než 4000 chirurgických zákroků, psychologickou pomoc pro více než 20 000 lidí a ošetřili kolem 53 000 pacientů. Lékaři bez hranic distribuovali 14 000 stanů a na 20 000 balíčků nepotravinové pomoci (obsahující sady pro domácnost, hygienické sady, kanistry na vodu, deky a plastové plachty). Lékaři bez hranic financují svou činnost na Haiti výhradně ze soukromých darů a nejsou partnerem v dárcovské konferenci v New Yorku.