Haiti: Dvě unesené spolupracovnice Lékařů bez hranic propuštěny

12. Březen 2010

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Port-au-Prince / Praha, 11. března 2010. - Dvě spolupracovnice Lékařů bez hranic, které byly 5. března uneseny v Port-au-Prince, byly dnes v pořádku propuštěny.

„Cítíme nesmírnou úlevu. Naše kolegyně jsou v bezpečí a v dobrém stavu,“ řekl vedoucí mise na Haiti Jean-Sebastien Matte. „Sdílíme radost s rodinami a přáteli, kteří čekali na dobré zprávy posledních pět dní. Naše kolegyně budou již brzy zpátky u svých rodin.“

S ohledem na soukromí propuštěných spolupracovnic a jejich rodin nebudou Lékaři bez hranic zveřejňovat jejich jména ani bližší informace o proběhlých událostech.

„Plánujeme i nadále pokračovat v naší práci na Haiti, kde potřeby obyvatel stále zůstávají obrovské a naše pomoc nezbytná. Chceme  na Haiti zůstat, nicméně tato událost nás nutí přehodnotit způsob naší práce v zemi,“ uvedl vedoucí operací Lékařů bez hranic v Ženevě Bruno Jochum. „Prioritou je zajištění bezpečnosti pro našich 3000 místních a 400 mezinárodních spolupracovníků, což se nyní zkomplikovalo. Musíme posoudit důsledky tohoto incidentu pro naši práci.“

Lékaři bez hranic poskytují zdravotnickou pomoc na Haiti již 19 let. Po zničujícím zemětřesení z 12. ledna Lékaři bez hranic dramaticky rozšířili své týmy i aktivity v zemi. Zdravotnické týmy organizace ošetřily dosud více než 40 000 lidí, provedly přes 3500 chirurgických zákroků a poskytly psychologickou pomoc tisícům lidí, kteří se snaží vyrovnat se ztrátou blízkých a domovů. Kromě toho organizace distribuovala 7000 stanů a zabezpečila pitnou vodu pro desítky tisíc lidí bez domova.