Haiti: Léčba těžkých popálenin

Poté, co byla v důsledku zemětřesení zničena nemocnice Lékařů bez hranic Trinité, nezůstalo na ostrově žádné specializované zařízení na léčbu těžkých popálenin. Proto byla tato speciální jednotka s chirurgickým oddělením zřízena v nové polní nemocnici Lékařů bez hranic Saint-Louis v hlavním městě Haiti. Doktor Rémy Zilliox, plastický chirurg a specialista na popáleniny z centra na léčbu těžkých popálenin v Lyonu, zde pracoval tři týdny.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Jaké jsou hlavní příčiny popálenin?

V centru na léčbu těžkých popálenin jsem začal pracovat ihned po jejím otevření na konci března. V té době jsme přijímali denně dva až tři pacienty s různým stupněm popálenin. Mnoho případů popálenin je zapříčiněno špatnými životními podmínkami stovek tisíců lidí. V domech většinou bývá jen jediná, často velmi malá místnost, kde se odehrává veškerý rodinný život. Lidé zde odpočívají, děti si tu hrají, vaří se zde. Ženy a děti se často popálí v důsledku domácích nehod, když na sebe převrhnou hrnec s horkou vodou nebo olejem, nebo když chytne deka od hořící svíčky. Kvůli velkému počtu popálených dětí jsme museli postavit dodatečný stan. K dispozici tak máme celkem 3 stany a 30 lůžek pro děti a dospělé s těžkými popáleninami. Muži se často popálí během manipulace s hořlavými předměty, zejména kanystry benzínu. Nedostatek paliva vede místní obyvatele k vytváření zásob, což výrazně zvyšuje riziko popálenin. Ošetřoval jsem také popáleniny elektřinou, které jsou obzvlášť závažné. Elektrické dráty vedené v zemi představují největší nebezpečí. Čtyřem elektřinou popáleným pacientům jsem musel amputovat ruce nebo nohy. Dva z nich to nepřežili. Již před zemětřesením jsme v nemocnici La Trinité přijímali pacienty s popáleninami způsobenými domácími nehodami či elektřinou. Elektrická síť byla již dříve ve špatném stavu, zvláště po cyklonu z roku 2007. Charakter zranění se tedy nezměnil, popáleniny jsou teď ale častější a závažnější, protože mnohem více obyvatel nyní žije v ještě horších životních podmínkách.

Proč je potřeba speciální jednotky na léčbu popálenin?

Na Haiti ani v Dominikánské republice neexistuje žádné specializované zařízení na léčbu těžkých popálenin, proto jsme v roce 2006 otevřeli speciální oddělení popálenin v nemocnici Trinité. Jednou z nejdůležitějších věcí je snížit uvnitř zařízení riziko přenosu nozokomiální infekce. Nové stanové zařízení se však jeví jako vhodné neboť každý prostor je přehrazený, aby se zabránilo cirkulaci vzduchu a šíření infekce. Ošetřovatelé, stejně jako návštěvníci pacientů, si musí před vstupem do zařízení obléci ochranný oděv. Popálení pacienti potřebují po dobu tří týdnů až jednoho měsíce pravidelnou péči, do kompletního uzdravení je potřeba měnit obvazy vždy jednou za dva dny. Vše se odehrává na speciálním oddělení, aby se předešlo infekci, a protože se kvůli bolesti mnohokrát používá anestezie. Výměna obvazů může trvat půl až dvě hodiny, popálená rána je poté vyčištěna, ošetřena speciálním parafínovým obkladem a obvázána. Každodenní činnosti jsou tedy náročné. V případě těžkých popálenin je také nezbytné technické vybavení pro transplantaci kůže. Denně provádíme tři až čtyři transplantace, často také podle techniky odebrání kožního štěpu. Zákrok se provádí do 5 až 10 dnů od nehody. Jedná se o odstranění mrtvé tkáně a pokrytí popálených míst kožním štěpem. Kožní štěp, který bude transplantován, projde speciálním zařízením, které zvětší jeho povrch. To umožňuje použít co nejmenší množství pacientovy kůže, protože pouze jeho kůže může být pro transplantaci použita. Tento proces se normálně v podmínkách s lepším vybavením, umožňujícím zejména krevní transfuze, neprovádí. Po zemětřesení bylo obnovení speciální jednotky na léčbu popálenin prioritou. Musíme ještě zlepšit referenční systém, protože z ostatních zdravotnických zařízení přijímáme málo pacientů a mnohdy velmi pozdě, aby mohla být zahájena optimální léčba. V případě těžkých popálenin bývá totiž rozhodujících prvních 24 hodin.

Jaká je první pomoc v případě těžkých popálenin?

Pacient s popáleninami je nejprve přijat na pohotovosti v nemocnici Saint-Louis, kde speciálně vyškolený zdravotník provede první vyšetření. Vyhodnotí vážnost popáleniny a její příčinu. Na základě rozsahu a hloubky popáleniny aplikuje tekutinovou resuscitaci. To je velice důležité, protože v důsledku krvácení ztratil pacient hodně vody a výživných látek. Poté je třeba vyhodnotit nutnost akutní operace, hlavně tracheotomie nebo uvolňující nářez v místě popáleniny. Tracheotomie je nutná v případě popálení plic nebo úst, zajišťuje pacientovi přísun kyslíku. Dalším častým případem bývá dušení v oblasti krku nebo hrudníku. Je proto třeba naříznout popálené místo pro uvolnění tlaku, který brání dýchání nebo cirkulaci krve do nohou či rukou. Akutní chirurgický zákrok musí být proveden do 6 hodin od incidentu. Jedním z našich cílů je ve spolupráci s ostatními zdravotnickými zařízeními zlepšit referenční systém v případě těžkých popálenin.