Haiti: Potřeba pooperační a následné péče o pacienty narůstá

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Dvojitý tlak na týmy Lékařů bez hranic na Haiti - přetrvávající potřeba chirurgické péče na jedné straně a rostoucí potřeba pooperační péče na druhé - konzumují všechen jejich čas. V hlavním městě Port-au-Prince v nemocnici Choscal ve slumu Cite Soleil se operuje nonstop, denně zde chirurgickou péči obdrží v průměru 20-25 pacientů. Ve městě Leogane, kde Lékaři bez hranic nedávno začali s poskytováním chirurgické péče v místní nemocnici, bylo odoperováno 30 pacientů a 40 dalších na operaci čeká. V Martissantu, kde byl operační sál v provozu krátce po zemětřesení, čeká na zákrok dalších 20 lidí s otevřenými zlomeninami.

Protože bylo odoperováno velké množství pacientů, kteří potřebují následnou pooperační péči, narůstá tlak na lůžkovou kapacitu a na ošetřující personál. Lékařům bez hranic se v centru Port-au-Prince podařilo identifikovat další objekt - budovu bývalé školky, která může být použita pro následnou hospitalizaci těchto pacientů, zatímco další zařízení ve městě funguje jako centrum pro poskytování pooperační péče. Náhradou za budovu původní poškozené nemocnice v Carrefouru se stala budova nedaleké školy, do které byli pacienti přestěhováni.

Tým nefrologů v Port-au-Prince pokračuje v poskytování dialýzy pro pacienty s tzv. „crush syndromem“. Dokončil již více než 50 procedur. Nefrolog Lékařů bez hranic Stefaan Maddens pracoval s některými z prvních případů a zdůrazňuje potřebu aktivně vyhledávat pacienty po městě. Nejdůležitější věcí, kterou musíme udělat, je komunikovat se všemi chirurgy a lékaři, kteří v Port-au-Prince pracují, a nejenom s kolegy z Lékařů bez hranic, ale s každým, kdo pracuje se zraněnými pacienty, aby byli informováni, že zde existuje možnost léčit selhání ledvin,“ říká Maddens. „Máme k dispozici 7 zařízení, mnohé můžeme ošetřit a pro mnohé z těchto lidí jde opravdu o záchranu života.“

Největším obohacením kapacit Lékařů bez hranic bylo otevření a zahájení plného provozu nafukovací nemocnice na fotbalovém hřišti v Port-au-Prince. Nemocnice dostala název Saint-Louis. Nemocnice zahrnuje kromě jiného 2 operační sály, celkově mají stany kapacitu pro přibližně 180 pacientů. Kvůli vzpomínkám na to, co se v průběhu zemětřesení stalo se stavbami, mají mnozí pacienti strach setrvávat uvnitř budov nemocnic. Proto na ně pozitivně působí měkké a flexibilní zdi nové polní nemocnice. „Pacienti jsou uvnitř méně znepokojeni,“ řekla zdravotní sestra Veronica Chasa. „Není pro ně tak obtížné usnout a všimla jsem si také, že klesly požadavky na uklidňující léky.“

Psychologické důsledky zemětřesení představují obrovskou výzvu pro každého, kdo ho přežil. Lékaři bez hranic proto připravili tým specialistů, který momentálně tvoří 18 psychiatrů a psychologů. Poskytují psychologickou podporu pacientům i zdravotníkům, kteří pokračovali v práci ihned po zemětřesení.

Lékaři bez hranic začali také s distribucí balíčků základních potřeb (mýdlo, kbelíky, deky atd.)  v okolních městech. Ve městě Grand Goave je obdrželo již více než 1 300 rodin. Týmy včera navštívily také město Jacmel, kde místním rodinám poskytly podobný počet balíčků. Dalším cílem je město Leogane, kde se plánuje distribuovat přibližně 1200 balíčků.