Haiti rok po zemětřesení: Navzdory masivní pomoci je humanitární situace stále tíživá

10. Leden 2011

Port-au-Prince / Praha, 10. ledna 2011 – Navzdory masivní mezinárodní pomoci žijí Haiťané rok po ničivém zemětřesení, které za sebou nechalo 222 000 mrtvých a 1,5 milionu lidí bez domova, stále v otřesných životních podmínkách, uvedla mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières.

>> Ke stažení: HAITI ONE YEAR AFTER [PDF, 5,5 MB, 36 str.]

Ačkoli se od loňského zemětřesení podařilo zlepšit přístup obyvatel k základní zdravotní péči, rychlé rozšíření cholery po celé zemi ukazuje meze systému mezinárodní humanitární pomoci a jeho schopnosti reagovat efektivně na nově vznikající krize. Mezinárodní organizace musí dostát svým závazkům vůči haitskému obyvatelstvu i svým dárcům a převést své sliby v hmatatelnější skutečnost, uvedli dále Lékaři bez hranic.

Je třeba reagovat na akutní humanitární potřeby, stejně jako uskutečňovat dlouhodobé rekonstrukční plány. Veřejné zdraví a schopnost snížit riziko vzniku epidemií úzce závisí na zlepšení přístupu k pitné vodě a sanitárních podmínek, jakož i zabezpečení vhodnějšího přechodného bydlení pro milion lidí, kteří stále žijí ve stanech.

„Rozsáhlá zkáza po zemětřesení vyprovokovala mimořádný projev štědrosti soukromých dárců z celého světa, stejně jako příslib mezinárodní komunity znovu vybudovat Haiti v lepším stavu, než v jakém bylo před zemětřesením,“ řekl Stefano Zannini, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Haiti.

„Smutné ale je, že i když se Haiťané snaží znovu vybudovat své životy, mnoho lidí je stále extrémně zranitelných, obzvláště když čelí další katastrofě v podobě epidemie cholery, která si až dosud vyžádala nejméně 3 600 životů.“

Lékaři bez hranic dnes vydávají přehled svých aktivit v reakci na lednové zemětřesení a vyhodnocení hlavních současných nedostatků v poskytování sekundární zdravotní péče, na které se zaměří v roce 2011. Pro Lékaře bez hranic se dosavadní reakce na zemětřesení a následnou epidemii cholery stala nejrozsáhlejší operací v jejich dosavadní 40leté historii.

Po lednovém zemětřesení obdrželi Lékaři bez hranic od soukromých dárců z celého světa 104 milionů EUR pro krizové projekty na Haiti (v ČR to bylo 3,7 milionu Kč). Podle předběžných odhadů využili Lékaři bez hranic do konce roku 2010 všechny takto darované prostředky.

Od 12. ledna do 31. října ošetřily lékařské týmy organizace více než 358 000 lidí, vykonaly více než 16 500 chirurgických operací a pomohly porodit více než 15 000 dětí. Jenom během prvních 3 měsíců po zemětřesení provedly týmy více než 5 700 velkých operací, což z organizace učinilo vůbec největšího poskytovatele chirurgické péče na Haiti.

Od začátku epidemie cholery v polovině října do 1. ledna 2011 cholerová centra Lékařů bez hranic a jimi podporovaná léčila více než 91 000 nakažených, tedy 53% z celkových 171 300 případů hlášených z celé země.

„Při příležitosti nadcházejícího výročí zemětřesení je důležité si připomenout všechny nedostatky v doposud poskytnuté pomoci a to s ohledem na nezměrné potřeby haitského obyvatelstva i důvěru věnovanou dárci z celého světa pro pokrytí těchto potřeb,“ řekl Dr. Unni Karunakara, prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic. „Spolu s pokračující štědrostí našich soukromých dárců a odhodláním spolupracovníků, z nichž mnozí po zemětřesení pokračovali v pomoci navzdory smrti svých rodinných příslušníků i přátel, jsou Lékaři bez hranic odhodláni využít svých dosavadních zkušeností, aby udrželi a ještě dále vylepšili své programy v zemi a přitom zůstali připraveni na další krizové situace.“

Dosavadní rozpočtové odhady projektů Lékařů bez hranic na Haiti v roce 2011 počítají s výdaji kolem 46 milionů EUR, které umožní udržet síť 6 soukromých nemocnic v Port-au-Prince s celkovou kapacitou 1 000 lůžek a nadále též pokračovat v podpoře 2 nemocnic ministerstva zdravotnictví. 3 ze stávajících zařízení budou v roce 2011 nově vybudována, včetně jediného popáleninového centra v hlavním městě, a nahradí tak dosavadní provizorní prostory zprovozněné krátce po zemětřesení. Mimo hlavní město bude též pokračovat provoz nově zbudované všeobecné nemocnice v Leogane s kapacitou 120 lůžek.

Mezi hlavní operační priority Lékařů bez hranic bude v roce 2011 patřit porodnická péče, traumatologie a reakce na krizové situace.

>> Ke stažení: HAITI ONE YEAR AFTER [PDF, 5,5 MB, 36 str.]