Haiti: Rozšiřování pooperační péče

Sedm týdnů po zemětřesení z 12. ledna 2010, které za sebou zanechalo téměř 300 000 zraněných, zůstává potřeba zdravotní péče na Haiti stále vysoká a bude i nadále narůstat. Začala rozhodující fáze, ve které tisíce zraněných lidí budou potřebovat dlohodobou zdravotnickou pomoc, zatímco někteří poskytovatelé zdravotní péče, kteří pomohli v počáteční krizové situaci, začínají opouštět zemi a propouštět pacienty.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém
zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Lékaři bez hranic rozšiřují své kapacity, aby mohli během několika příštích měsíců pečovat o velké množství zraněných, kteří vyžadují rozsáhlou pooperační péči, zahrnující druhotné operace, lékařský dohled, fyzioterapii a psychologickou pomoc. V minulých dnech veřejné nemocnice nebo další zdravotnické týmy, které opuštějí zemi, odkázaly více než 200 pacientů do zdravotnických zařízení Lékařů bez hranic.

“Fáze okamžité krizové pomoci je za námi, ale dlouhodobá, neméně urgentní práce teprve začíná,” řekla Karline Kleijer, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Haiti.

Pacienti potřebují každodenní zdravotnický dohled

Pacienti potřebují každý den převazy, čistění rán, odstraňování mrtvých tkání, úpravu zevního fixátoru, rentgen zlomenin, sledování kožních transplantátů a rekonstrukční a další speciální operace.

„Neodkladný chirurgický zákrok je jedna věc, ale nedostatek nebo neefektivní pooperační péče může vést k dlouhodobé hospitalizaci či dokonce k celoživotnímu tělesnému postižení,“ prohlásil Dr. Nico Heijenberg.


Po týdnech strávených na lůžku v důsledku trakce zlomenin, fixace končetin a amputací se začínají pacienti pohybovat díky fyzioterapii. Lidé, kterým byly amputovány končetiny, budou muset podstoupit další procedury, abychom měli jistotu, že protézy dobře sedí.

“Navracení pacientů domů za jejich současných zdravotních a životních podmínek u nás zkrátka nepřipadá v úvahu,” řekl Dr. Michel Janssens, ředitel nemocnice Lékařů bez hranic v St. Louis, v sousedství Port-au-Prince. Nemocnice zřízená na dřívějším fotbalovém hřišti, zůstane na místě po dobu nejméně jednoho roku.

Nezbytná psychologická péče

Další důležitou součástí pooperační péče jsou psychologický monitoring a konzultace s pacienty. Pro lidi, kteří utrpěli hrozná zranění, jsou konzultace a psychologická podpora stejně důležité jako fyzioterapie či učení se, jak používat berle.

Lékaři bez hranic poskytují pomoc v oblasti duševního zdraví na mnoha místech ve městě.

Ti, co zemětřesení přežili, se velmi obávají o svoji budoucnost.

“Byl jsem elektrikář, ale kdo zaměstná tělesně postiženou osobu?” ptal se Ricardo, 33-letý otec, který během zemětřesení utrpěl vážné popáleniny na rukou. “Jak najdu práci, abych uživil svoji rodinu?”

Lékaři bez hranic brzy otevřou další pooperační zařízení ve městech Port-au-Prince, Carrefour, Leogane a Jacmel, která budou fungovat přinejmenším rok a dohromady poskytnou přibližně 1 000 lůžek.