Haiti: Zdravotnická pomoc 3 týdny po zemětřesení

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Lékaři bez hranic
se při poskytování zdravotnické pomoci stále častěji setkávají s tzv. „normálními nemocemi a potížemi“. Mezery v poskytování zdravotní péče před zemětřesením byly značné, a zdravotnická zařízení Lékařů bez hranic byla i před katastrofou plně vytížena. Současná trhlina ve zdravotnickém systému způsobuje, že kromě ošetřování zraněných v důsledku zemětřesení postupně narůstá i počet pacientů s různými potížemi nesouvisejícími s katastrofou.

Do  nemocnice Martissant v Port-au-Prince přichází stále více dětí s průjmovými nebo respiračními onemocněními. V nemocnici Chancerelle v Port-au-Prince se znatelně zvýšil počet případů vyžadujících před- a poporodní péči. Tým zde přizpůsobil malou místnost, předtím využívanou jako skladiště, na další oddělení pro matky, a zvýšil tím kapacitu z 18 na 40 lůžek. Denně se zde narodí v průměru 12 dětí. Narůstající počet může souviset také s tím, že více lidí ve městě nyní ví o existenci specializovaného a funkčního zdravotnického střediska. Ve městě Leogane nyní ošetří mobilní kliniky Lékařů bez hranic 350 pacientů denně, z nichž mnozí přicházejí na konzultace s „běžnými potížemi“.

U pacientů se zraněními v důsledku zemětřesení, kteří vyhledají pomoc v zařízeních Lékařů bez hranic, se objevují také případy duševního traumatu, které ovlivňuje životy mnoha přeživších.  Přibližně 20% pacientů trpí problémy duševního zdraví. Klasické symptomy zahrnují úzkost, zoufalství, poruchy spánku a zlost. V závislosti na kultuře lidí se může projevit více nebo méně fyzických symptomů, které pocházejí z potlačování těchto emocí. Na Haiti je stigma spojené s těmito pocity relativně malé, psychologové a psychiatři Lékařů bez hranic uvádějí, že fyzické známky se omezují na bolesti hlavy a nechutenství.

Poskytování pooperační péče zůstává na Haiti nadále prioritou, a to i kvůli všeobecnému nedostatku lůžek pro dlouhodobou péči. Lékaři bez hranic přesunuli prvních 20 pacientů z nafukovací nemocnice St. Louis do pooperační „polní vesnice“ v nedalekém Delmas 30. Nemocnice Bicentenaire má k dispozici dalších 60 lůžek. Lékaři bez hranic také připravují speciální ošetřovnu pro pacienty s tetanem, aby jim mohli poskytovat intenzivní péči.

Životní podmínky lidí, kteří přišli o domovy a žijí nyní v táborech v provizorních podmínkách, jsou obzvlášť obtížné. Pitná voda a sanitární zařízení zůstávají nadále jedním z nejakutnějších problémů. Lékaři bez hranic zlepšují přístup k vodě a sanitárním zařízením pro přibližně 40 000 vysídlených lidí v oblastech Port-au-Prince a Leogane. Lékaři bez hranic také plánují, že budou zabezpečovat vodu a sanitární zařízení pro 7 000 lidí v táborech nedaleko nemocnice St. Louis v Port-au-Prince. Další týmy zatím identifikovaly 20-30 lokalit ve městě, na která budou nákladní auta rozvážet vodu a kde zabezpečí latríny. Týmy také distribuovaly balíčky základních potřeb jako deky a kanistry pro 7 000 rodin.