Honduras: Lékaři bez hranic reagují na nárůst případů horečky dengue

V důsledku alarmujícího nárůstu počtu případů horečky dengue v Hondurasu zahájili Lékaři bez hranic krizovou intervenci v hlavním městě Tegucigalpa, odkud byla hlášena většina případů. Lékaři bez hranic podporují místní zdravotnictví třemi způsoby: poskytováním zdravotní péče, kontrolou vektoru přenosu a osvětou v komunitách. Jedná se o relativně nový přístup Lékařů bez hranic v boji proti horečce dengue.

» Prohlédněte si fotografie z krizové intervence Lékařů bez hranic v Hondurasu

Více než 80 dětí již bylo léčeno na akutním pediatrickém oddělení Lékařů bez hranic. Mobilní týmy také spolupracují s místními úřady, aby pomohly identifikovat a eliminovat zdroje nákazy ve 4.000 domácnostech v okolí města Tegucigalpa.

Horečka dengue, endemická ve Střední Americe, je virové onemocnění přenášené komáry rodu Aedes. Symptomy jsou podobné chřipce, doprovázené bolestmi hlavy, horečkou, nevolností, bolestmi žaludku a kožní vyrážkou. Nejvážnější hemoragická forma horečky dengue způsobuje krvácení a může vést k nevratnému šoku a následné smrti.

V porovnání s předchozím rokem počet případů běžné formy horečky dengue v roce 2010 v Hondurasu výrazně vzrostl. Bylo již registrováno více než 50.000 případů. Nejvíce znepokojující je však rozmach hemoragické formy nemoci s více než 1.500 hlášenými případy a 160 úmrtími, což představuje nárůst o 1.850% oproti roku 2009. „Setkala jsem se s předchozí formou horečky dengue,“ řekla Herminia Moncada, jejíž syn byl nedávno přijat s horečkou do nemocnice. „Ale toto je jiné. Tato nemoc zabíjí.“

Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na vysoký počet případů onemocnění navýšením počtu nemocničních lůžek a zřízením speciálních jednotek ve zdravotnických střediscích v odlehlých oblastech země. I přesto je hlavní referenční nemocnice stále zaplavena rostoucím počtem pacientů. Donedávna byly děti s horečkou dengue odkazovány do referenční nemocnice, jelikož oblastní zdravotnická zařízení přijímala pouze dospělé pacienty. Aby odlehčili přílivu pacientů, zřídili Lékaři bez hranic nové oddělení v nemocnici San Felipe na okraji města Tegucigalpa, kde mohou být léčeny děti pod 15 let s příznaky této nemoci. Již druhý den po otevření oddělení bylo všech 23 lůžek obsazených.

Léčba dětí zahrnuje dostatečnou hydrataci a odpočinek. „U horečky dengue nejsme schopni předem určit, kdo se jak rychle uzdraví. Proti viru neexistuje žádná očkovací vakcína nebo lék a jediné, co můžeme dělat, je kontrolovat symptomy a léčit jejich následky a čekat, než se pacientův stav stabilizuje,“ řekla vedoucí oddělení Lékařů bez hranic Dr. Elisabeth Bragança.

I když léčba vypadá jednoduše, musí se brát při hydrataci v potaz několik faktorů: roztok musí být aplikován opatrně, aby se předešlo předávkování tekutinou, protože horečka dengue mění propustnost krevních cév a vzniká tak riziko, že se tekutiny dostanou do jiných částí těla a způsobí komplikace, např. otoky plic. „Množství podávaných tekutin musí být neustále v rovnováze,“ řekla Dr. Bragança.

Zdravotníci Lékařů bez hranic také učí rodiče a pečovatele, jak pravidelně podávat dětem tekutinu. „Dle mého názoru, úspěch léčby závisí hlavně na naší spolupráci s rodiči,“ řekla Dr. Bragança. Rodiče často zůstávají na oddělení přes noc, podávají dětem v pravidelných intervalech roztok a zapisují si jeho množství, aby mohli poté informovat zdravotníky. Rodiče často nemají nikoho, kdo by je zastoupil, a tak někdy tráví mnoho dní a nocí beze spánku. Z tohoto důvodu je psychologická podpora rodičů součástí naší intervence.

Pro tým Lékařů bez hranic je velikou odměnou, když vidí, jak se děti začínají uzdravovat. Pouze jeden den poté, co byla přijata na oddělení, se 5letá Lucía Isammar Elvir směje na svoji maminku a říká, že chce jít domů malovat si a kreslit.

Osvěta, chemická úprava vody a fumigace

Samotná léčba není pro boj s horečkou dengue dostatečná a musí jít ruku v ruce s osvětou o tom, jak propuknutí nemoci předejít. „Osvěta je důležitou součástí boje proti horečce dengue. Je to důležitý faktor, který určí průběh dalších epidemií,“ řekl logistický koordinátor projektu Luis Montiel.

Vedle poskytování zdravotní péče bojují Lékaři bez hranic s nemocí kontrolou vektoru přenosu, tj. bojem proti komárům, kteří nemoc přenášejí. Společně s oddělením pro kontrolu vektoru přenosu ministerstva zdravotnictví pracují mobilní týmy Lékařů bez hranic ve čtvrti Manchen na kraji Tegucigalpy, kde byl hlášen nejvyšší počet nakažených lidí.


© Juan Carlos Tomasi / MSF

Komáři přenášející virus dengue se líhnou ve stojatých vodách, proto
je důležité správné zacházení s vodou. Domy ve čtvrti Manchen jsou ve
svazích a rodiny dostávají vodu pouze každé dva týdny, kterou uchovávají
v nádržích. V úzkých chodbičkách jejich domů představují kanystry a
nádoby na vodu vhodné prostředí pro líhnutí komárů a jsou tak
potenciálním zdrojem nákazy. Stejně tak poskytují prostor pro líhnutí komárů i
hromady odpadků a suti. V těchto většinou chudých rodinách je však
hospodaření s odpady nelehký úkol. 89letá Mercedes Suazo Bustillo
vysvětluje, proč nebyla schopná zbavit se suti a zbytečného nábytku, poté co se zhroutil jeden z pokojů v jejím domě. „Jsem chudá a odklizení stojí peníze, proto to nemohu udělat.“

Aby poučili lidi, jak uchovávat vodu v bezpečí před komářími larvami a jak se vyvarovat hromadícímu se odpadu, objíždí tým Lékařů bez hranic domy v sousedstvích, hledá možný zdroj nákazy a vysvětluje, jak
zabránit líhnutí komárů a šíření viru. Důležité je, aby lidé změnili své zvyky a sociální návyky a zapojili se do boje proti horečce dengue. „Uvědomte si, že inspektor nepřijde a nezůstane tu s vámi,“ hovoří k lidem člen týmu osvětových pracovníků Lékařů bez hranic.

Týmy Lékařů bez hranic také provádějí chemickou úpravu stojaté vody, která zabrání komářím larvám v líhnutí. Poté co si získají důvěru rodin, vrací se týmy znovu na místo, aby provedly v domech fumigaci (dezinfekci kouřem) s cílem zničit reprodukční cyklus komárů. Doposud Lékaři bez hranic provedli chemickou úpravu vody u 700 domácností a vykouřily 400 domů (dalších 4.000 je plánováno).