Indonésie: Lékaři bez hranic posílají záchranné týmy do oblasti postižené zemětřesením

Ve středu v 17:16 místního času zasáhlo město Padang na západním pobřeží indonéského ostrova Sumatra zemětřesení o síle 7,6 Richterovy stupnice. Podle úřadů přišlo o život více než 450 lidí a další tisíce jsou uvězněny v troskách. K nejhůře zasaženým oblastem patří města Padang a Pariaman. Indonéské úřady poslaly do oblasti zdravotnickou a potravinovou pomoc.

Lékaři bez hranic provozovali v Indonésii zdravotnický projekt do začátku roku 2009. Okamžitě po zemětřesení se Lékaři bez hranic zkontaktovali s bývalými místními spolupracovníky, aby získali konkrétnější představu o potřebách, a do postižených oblastí vyslali průzkumný tým.

Dnes do oblasti z Bruselu a Paříže odlétá krizový tým vybavený potřebným zdravotnickým materiálem. Tým tvoří 5 spolupracovníků Lékařů bez hranic (zdravotní sestra, chirurg, anestesiolog, psycholog a koordinátor) a dva nefrologové (odborníci na diagnózu a léčbu ledvinových onemocnění) z organizace Renal Disaster Relief Task Force, kteří budou provádět dialýzu u lidí, kteří utrpěli tzv. „crush syndrom“. „Crush syndrom“ je stav, kdy svalová tkáň, poškozená těžkými vnitřními zraněnými, vylučuje do krevního oběhu velké množství toxinů a může vést k selhání ledvin a smrti.

Lékaři bez hranic připravují vyslání dalších lidí a potřebného materiálu do postižené oblasti v nejbližších hodinách.